Rapport: Så viktigt tycker vd:ar det är med hållbarhet

Hållbarhet Hur viktigt tycker vd:ar världen över att det är med hållbarhet, och hur påverkar det tuffa världsläget deras inställning? De frågorna tar en ny rapport fasta på.

Rapport: Så viktigt tycker vd:ar det är med hållbarhet
En ny rapport tar fasta på hur viktigt vd:ar tycker det är med hållbarhet. Foto: Adobe Stock.

Det är revisionsföretaget KPMG som i sin årliga CEO outlook-rapport frågat vd:arna på över 1300 företagsjättar om deras inställning till hållbarhet.

Av svaren framgår att det tuffa världsläget har gjort att hållbarhet har seglat ner på vd:arnas prioriteringslista. Däremot uppger vd:arna att de, trots krig och inflation, fortsatt anser att hållbarhet är viktigt.

Majoriteten prioriterar fortsatt hållbarhet

69 procent uppger att man integrerat hållbarhet i sin verksamhet och att det är en central del i företagens långsiktiga strategier. Samtidigt uppger mer än två tredjedelar, 68 procent, att de är oroliga över att deras framsteg inom hållbarhetsområdet inte är tillräckliga.

– Trots ökad ekonomisk och politisk osäkerhet återspeglar de senaste undersökningsresultaten en växande känsla av motståndskraft och fokus från vd:ar inom hållbarhetsområdet, säger John McCalla-Leacy KPMG:s globala ESG-chef i en kommentar.

Vidare säger han att fortsatt ekonomisk och geopolitisk press kommer att bli ett ”nervprov” för många vd:ar, men att resultaten från undersökningen visar att majoriteten av företagsledarna inser att fokus på hållbarhet är en nödvändighet för att fortsätta vara framgångsrika företag.

”Beredda att ta tuffa, etiska beslut och ställningstaganden”

Därtill visar undersökningen att 64 procent av vd:arna tror att allmänheten förväntar sig att företagen driver ett aktivt hållbarhetsarbete, vilket enligt undersökningen tyder på att företagen kommer fortsätta sina satsningar inom hållbarhetsområdet.

– Vd:arna säger att de är beredda att ta tuffa, etiska beslut och ställningstaganden för att säkerställa att de spelar en positiv roll i att driva på övergången till mer hållbar verksamhet, vilket gynnar alla, avslutar John McCalla-Leacy.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.