nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Mer än vart tredje företag, 35 procent, anser att de saknar ekonomiska resurser att investera i en mer miljövänlig verksamhet. FOTO: Stock.xchng

Pengabrist stoppar tillverkningsföretag från att satsa grönt

Trots att sju av tio små och medelstora tillverkningsföretag vill ställa om till grönare bränslealternativ, uppger fyra av tio att de fortfarande använder olja i sin produktion.

  • Annons 1

Det visar en undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av gasolföretaget Kosan Gas.

Orsaken till att företagen inte ställer om är ekonomisk. Mer än var tredje företag uppger att de saknar ekonomiska resurser för att investera i en mer miljövänlig verksamhet. Samtidigt är kunskapen låg om att det finns bra alternativa bränslen, som gasol och biogasol.

Läs mer: Finalisterna till Årets klimatstad 2018 utsedda

Undersökningen visar att 39 procent av de tillfrågade tillverkningsföretagen använder olja.

– Allt för många tillverkningsföretag använder fortfarande olja i sin verksamhet. Det är tydligt att det finns stor okunskap om klimatsmarta bränslealternativ som dessutom är ekonomiskt smartare, som gasol och biogasol, säger Per Offersen, vd på Kosan Gas.

Läs mer: Havsenergi får 105 miljoner kronor

Verksamheter som exempelvis väljer att konvertera från olja till gasol som bränsle för uppvärmning eller industriprocesser, beräknas spara in investeringen på mellan ett och tre år, på grund av gasolens höga värmevärde och låga pris.

– Det är viktigt att även mindre företag har möjligheten att investera i en betydligt grönare produktion. Biogasol är en bra startpunkt för verksamheter som vill bidra till minskade utsläpp utan en kostsam investering och en trasslig konverteringsprocess, säger Per Offersen.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Vegetariskt valgodis från Alliansen

Alliansens förslag till klimat- och miljöpolitik domineras av morötter, alltså stöd av olika slag, som bonus för miljöbilar. Därmed har Moderaternas politik fått stort genomslag. Med ett grönt spår för företagande, får även Centerpartiets politik genomslag, medan några av Liberalernas och Kristdemokraternas hjärtefrågor fått stryka på foten.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nytt beslut: Drivmedel ska klimat- och ursprungsdeklareras vid pump

Regeringen har beslutat om en ny förordning där konsumenter vid bränslepumpen ska få information om drivmedels klimatpåverkan och ursprung. Sverige blir först i världen med en sådan konsumentinformation och drivmedelsförordningen kommer gälla från år 2020.