Pengabrist stoppar tillverkningsföretag från att satsa grönt

Miljöarbete Trots att sju av tio små och medelstora tillverkningsföretag vill ställa om till grönare bränslealternativ, uppger fyra av tio att de fortfarande använder olja i sin produktion.

Pengabrist stoppar tillverkningsföretag från att satsa grönt
Stock.xchng

Det visar en undersökning från Novus, som gjorts på uppdrag av gasolföretaget Kosan Gas.

Orsaken till att företagen inte ställer om är ekonomisk. Mer än var tredje företag uppger att de saknar ekonomiska resurser för att investera i en mer miljövänlig verksamhet. Samtidigt är kunskapen låg om att det finns bra alternativa bränslen, som gasol och biogasol.

Läs mer: Finalisterna till Årets klimatstad 2018 utsedda

Undersökningen visar att 39 procent av de tillfrågade tillverkningsföretagen använder olja.

– Allt för många tillverkningsföretag använder fortfarande olja i sin verksamhet. Det är tydligt att det finns stor okunskap om klimatsmarta bränslealternativ som dessutom är ekonomiskt smartare, som gasol och biogasol, säger Per Offersen, vd på Kosan Gas.

Läs mer: Havsenergi får 105 miljoner kronor

Verksamheter som exempelvis väljer att konvertera från olja till gasol som bränsle för uppvärmning eller industriprocesser, beräknas spara in investeringen på mellan ett och tre år, på grund av gasolens höga värmevärde och låga pris.

– Det är viktigt att även mindre företag har möjligheten att investera i en betydligt grönare produktion. Biogasol är en bra startpunkt för verksamheter som vill bidra till minskade utsläpp utan en kostsam investering och en trasslig konverteringsprocess, säger Per Offersen.

Fakta

Statistik från undersökningen

Sju av tio små och medelstora tillverkningsföretag, 72 procent, anser att det är prioriterat att ställa om till grönare bränslealternativ.

Fyra av tio företag, 39 procent, uppger att de fortfarande använder olja i sin produktion.

Mer än vart tredje företag, 35 procent, anser att de saknar ekonomiska resurser att investera i en mer miljövänlig verksamhet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.