nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Energimyndigheten hoppas att till exempel vågkraft ska bli en framtida svensk exportprodukt.

Havsenergi får 105 miljoner kronor

Energimyndigheten vill fortsätta att stödja forskning och utveckling inom området havsenergi. Det nya programmet löper fram till 2024.

  • Annons 1

Sverige ska exportera både teknik och kunskap inom området havsbaserad energi. Det hoppas Energimyndigheten, som nu lanserar en fortsättning på forskningsprogrammet Marin energiomvandling. Marin energiomvandling öppnade 2015 och avslutas i december 2018.

Målet med det nya programmet är att Sverige ska kunna exportera både kunnande och produkter inom området. Den första utlysningen blir redan till sommaren, sedan planeras en utlysning per år under minst fyra år.

I det förra programmet ingick ett antal projekt med fokus på vågkraft, både teknikutveckling och hur vågkraftanläggningar påverkar naturen. Även strömkraftverk och en studie av förutsättningarna för havsbaserad vågenergiomvandling i svenska vatten ingick.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4