”Parallella kriser skakar om människors liv på ett aldrig tidigare skådat sätt”

Internationellt I den senaste versionen av Human Development Index, HDI, backade den globala utvecklingen för första gången sedan FN och UNDP startade mätningarna 1990. Den 22 mars kommer Ulrika Modéer, chef för UNDP:s avdelning för externa relationer, till Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagarna för att berätta om utvecklingen.

”Parallella kriser skakar om människors liv på ett aldrig tidigare skådat sätt”
Ulrika Modéer. Foto: UNDP

Human Development Index, HDI,  tas fram av FN-organet UNDP och mäter befolkningens hälsa, utbildningsnivå och levnadsstandard i världen. För första gången på de 32 år som UNDP har mätt mänsklig utveckling backade det senasete Human Development Index, HDI, två år i rad.

– Vår senaste Human Development Report, “Human Development Report: Uncertain Times, Unsettled Lives: Shaping our Future in a Transforming World”, visar vi att dagens parallella kriser skakar om människors liv på ett aldrig tidigare skådat sätt. De senaste åren har haft förödande konsekvenser för miljarder av människor runt om i världen, inte minst till följd av coronapandemin och invasionskriget i Ukraina. Samtidigt fortsätter världen att tampas med att hantera klimatförändringarna, utdragna konflikter och en ökad polarisering, säger Ulrika Modéer, assisterande generalsekreterare för FN och chef för UNDP:s avdelning för externa relationer och påverkansarbete, till Miljö & Utveckling.

Över 90 procent av länderna såg en reducering i HDI antingen 2020 eller 2021, och mer än 40 procent upplevde en minskning båda åren. Den generella utvecklingen är nu tillbaka på 2016 års nivåer.

Den 22 mars kommer Ulrika Modéer till Miljö & Utvecklings konferens Miljöstrategidagarna där hon berättar mer om resultaten i HDI och om hur utvecklingen i världen backar. Hon berättar att UNDP just nu i sitt arbete lägger stort fokus på den mångdimensionella fattigdomen som ökar i takt med skuldkrisen.

– UNDP fokuserar just nu på metoder för att öka finansiering av integrerade och hållbara lösningar som gör att vi kan röra oss framåt mot Globala målen för hållbar utveckling.

Vad fokuserar du själv på just nu?

– Jag leder arbetet med att visa hur den gröna omställningen är möjlig och nödvändig även i tider av ekonomisk kris – energiområdet är centralt för detta liksom digitalisering. Vi jobbar också med att få en annan diskussion kring hur vi bedriver ett bättre och mer kostnadseffektivt bistånd med ökat fokus på förebyggande och resiliens i utdragna kriser och konflikter.

Den 22 mars deltar Ulrika Modéer på konferensen Miljöstrategidagarna. Läs mer om konferensen här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.