5 artiklar för bättre jämställdhetsarbete

Jämställdhet Skärpta EU-krav på jämställdhet, lyckade exempel och så mäter du social hållbarhet. I samband med den internationella kvinnodagen låser Miljö & Utveckling tillfälligt upp en rad artiklar med fokus på jämställdhet.

5 artiklar för bättre jämställdhetsarbete

Miljö & Utveckling rapporterar återkommande om jämställdhetsarbete. Idag, den 8 mars i samband med den internationella kvinnodagen, låser vi därför tillfälligt upp en rad artiklar med fokus på den aspekten av hållbarhet.

1. Därför ska du arbeta strukturerat med jämställdhet

Ökad lönsamhet, ökad innovationskraft och minskad risk för korruption. Det är några av fördelarna med ett jämställt företag. Miljö & Utveckling har pratat med jämställdhetsexperten Klas Hyllander som delar med sig av sina bästa tips till bolag som vill bli mer jämställda.

– Vi vet i dag att enkönade arbetsgrupper och företag gör sämre ifrån sig. Något som visar sig inom en rad områden som till exempel minskad lönsamhet, lägre innovationsgrad, ökade korruptionsrisker och fler fel i den ekonomiska redovisningen, säger han.

2. Tre exempel på lyckat jämställdhetsarbete

Klas Hyllander, som hjälpt företag att bli mer jämställda i över 20 år, har sett flera exempel på lyckat och mindre lyckat arbete med jämställdhet. För Miljö & Utveckling ger han tre exempel där företag har lyckats bra.  

3. Betongföretag satsar på jämställdhet och mångfald – med regnbågsfärgad säck

I februari i år lanserade företaget Finja Betong en regnbågsfärgad säck. Betongsäcken har tagits fram tillsammans med Björn Christiernsson, numera Lee Christiernsson. Björn blev känd av svenska folket som ”Snickar-Björn” i TV4-programmet Äntligen hemma. Efter att programmet slutade sändas, har han under tio års tid fortsatt snickra i Finjas serie ”Björn bygger bo”.

– För oss är det en självklarhet att respekt, mångfald och tolerans är ledorden i vår bransch, Gull-Britt Jonasson, Koncern-VD Finja i en kommentar.

4. Så ökar EU:s krav på jämställdhet på företagen

I och med CSRD och annan ny hållbarhetslagstiftning ökar nu EU:s krav på jämställdhet på företagen. Experten Jenny Westergård menar att en anpassning redan i dag kan ge konkurrensfördelar för företagen.

– Vi välkomnar den nya lagstiftningen som kommer sätta social- och mänsklig hållbarhet på företags agendor. Detta kommer att påverka både välmående och lönsamhet och därmed bolags konkurrenskraft, säger Jenny Westergård, vd på EQ Europe, till Miljö & Utveckling.

5. Mäta social hållbarhet – utmaningar och möjligheter

En viktig del av jämställdhetsarbetet är att mäta och följa upp. Miljö & Utveckling har pratat med en rad experter om utmaningar och möjligheter med att mäta social hållbarhet.

Bland annat säger Suzan Hourieh Lindberg, medgrundare till företaget The Social Few och vd för insiktsbolaget Perspetivo, att många drar för stora växlar på att det skulle vara problematiskt och svårt att mäta social hållbarhet.

– Allt är svårt från början. Det är bara att sätta igång, säger hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.