Oväntade draget – så ska sopbovarna avskräckas

Avfall Avfallsorganisationen VA SYD fick nog av den stora mängden dumpat avfall på återvinningsstationerna i Malmö och Burlöv. Genom ett oväntat drag har de nu kunnat polisanmäla bovarna.

Oväntade draget – så ska sopbovarna avskräckas
Mängder med avfall dumpas bredvid återvinningsstationerna i Malmö och Burlöv. Foto: VA SYD.

Sedan årsskiftet har avfallsorganisationen VA SYD haft fullt upp. Det var nämligen då de tog över ansvaret över de gröna behållarna på de 60 återvinningsstationerna runt om i Burlöv och Malmö. Men med ansvar kommer också en hel del städning. Åtminstone för VA SYD som uppger att de bara under januari röjt bort 18 ton grovavfall, motsvarande vikten av ungefär 12 bilar.

Trots att all form av dumpning och nedskräpning är olaglig, beskriver organisationen hur de dagligen tvingas röja bort allt från soffor och kylskåp till byggavfall och trasiga leksaker. På vissa platser fylls det på i samma takt som VA SYD är där och städar. Återvinningsstationerna är till för hushållen, men enligt VA SYD är det i många fall uppenbart att det är avfall från företag som dumpats.

– I en del fall handlar det säkert om brist på kunskap. Men på de värst utsatta platserna upplever vi att det handlar om systematisk dumpning, säger Jenny Sponn, strategisk inköpare på VA SYD i en kommentar.

I samverkan med polisen och fastighetsägarna har en övervakningskamera installerats vid en av stationerna. Sopbovarna har därmed fångats på bild, och VA SYD har kunnat polisanmäla dem.

Jenny Sponn säger att förhoppningen är att bovarna ska lagföras under februari, och att det isåfall ska ha en avskräckande effekt på de som medvetet använder stationerna felaktigt.

– Det är kanske inte bötesbeloppet i sig som avskräcker, och det täcker inte heller våra utgifter, men vi vill att det ska synas att vi tar detta på stort allvar, säger hon i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.