Ny digital tjänst klimatberäknar din semester

Klimat En mängd forskare, offentliga organisationer och turismaktörer lanserar ett nytt digitalt verktyg som räknar ut hur klimatsmart din semester blir. Initiativtagarna vill med tjänsten stimulera klimatsmarta val och bidra till en hållbar besöksnäring.

Ny digital tjänst klimatberäknar din semester
Klimatsmart Semester

En svensk flyger sju gånger mer än den genomsnittlige världsmedborgaren. Sedan 2010 har flygresor utomlands ökat med över fyra procent per år, vilket resulterar i lika stora utsläpp av växthusgaser som allt bilkörande i Sverige. Det är en trend som forskare, offentliga organisationer och turismaktörer i Göteborg vill ändra på verktyget Klimatsmart Semester. 

– Vårt mål handlar om att stötta besöksnäringens hållbarhetsarbete och öka medvetenhet hos medborgarna. För att lyckas med detta arbetar vi med att informera om hur man kan färdas, bo och turista med låg klimatpåverkan. Därför lanserar vi nu en webbplats och en semesterkalkylator som räknar ut hur stor påverkan ens semester har på klimatet, säger Fredrik Warberg, projektledare för klimatsmartsemester.se.

Vill påverka branschen

Bakom Klimatsmart Semester står Västra Götalandsregionen, Klimat 2030, Göteborgs universitet, Chalmers, Turistrådet Västsverige, Göteborgs Stad, Göteborg & Co samt Mistra Urban Futures och Mistra Sustainable Consumption, som gemensamt vill bidra till en mer hållbar turism. Bland annat genom semesterkalkylatorn men även via kunskapsspridning på klimatsmartsemester.se som ska förmedla klimatsmarta semestertips samt nyheter och forskning inom hållbar turism.

– Kalkylatorn är fri att bädda in på andra externa webbplatser utan kostnad. Hotell och andra boenden kan dessutom få synas i kalkylatorn med namn, informationstext och sin klimatpåverkan. På detta sätt kan hotell och liknande marknadsföra att de erbjuder ett klimatsmart boende och även uppmuntra gästerna att resa klimatsmart, säger Jörgen Larsson på Chalmers som ansvarar för beräkningarna bakom semesterkalkylatorn.

Svensken flyger mer än någonsin   

Av alla transportslag i Sverige står flyget för den största utsläppsökningen. Totalt sett uppgår klimatpåverkan från svenskarnas internationella flygresande till motsvarande ungefär elva miljoner ton koldioxid. Det betyder att flygutsläppen från en genomsnittlig svensk är sju gånger större än för en genomsnittlig världsmedborgare.

– Enligt forskningen finns en rad faktorer som bidrar till att vi reser allt mer – bland annat ett ökat behov av avkoppling och av att komma bort, god ekonomi i kombination med låga priser på flyg, ökad marknadsföring av flyg samt enkelheten i att boka flyg själv på nätet. Långresor och weekend-resor har dessutom blivit en norm och viktig för vårt identitetsbyggande, något som bland annat visar sig tydligt i sociala medier där semesterbilder tar allt större plats i våra flöden, säger Erik Lundberg på Centrum för turism vid Göteborgs Universitet.

Använd verktyget Klimatsmart Semester här.

Läs mer: Lidl Sverige rekryterar från Hallvarsson & Halvarsson

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.