nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Foto: Jessica Bergh

Läckta IPCC-uppgifter och Obamas klimatutspel

I september presenteras nästa IPCC-rapport i Sverige. I Almedalen diskuterade en panel det framtida klimatläget och vad Obamas utspel betyder för de globala förhandlingarna.

  • Annons 1

I december skrev BBC News att en bloggare läckt uppgifter ur den IPCC-rapport om världens klimatläge som ska publiceras nu 2013. Läget visade sig dystert. På seminariet Inför IPCC-rapporten: Hur når vi klimatmålen, fanns både skepsis och optimism mot de globala processer som nu sker för att hålla klimatförändringen i schakt. Lars Westermark, chef på enheten för klimat och luft på Naturvårdsverket, betonade att man tills rapporten offentliggjorts inte bör spekulera i dess resultat.

För att inte överstiga en global temperaturhöjning på två grader har man tidigare sagt att utsläppen måste peaka 2015 för att därefter sjunka drastiskt. Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi och klimat på Svenskt Näringsliv, tror att det blir tufft men hon har inte gett upp hoppet.

– De globala processerna är otroligt viktiga, säger hon.

Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson pekar på att nästa betydelsefulla klimatmöte i FN:s regi sker i Paris 2015, då är tanken att konkreta må ska antas. Men han är tveksam till att man på klimatmötena innan dess kommer att nå så långt.

– Det finns bara ett tomt papper, vi måste återigen börja om från början och det krävs ett mirakel för att nå ett globalt bindande avtal.

Han är tvetydig till det han kallar Obamas kaxighet, efter att den amerikanska presidenten i förra veckan gått ut med en klimatplan.

– Jag är mest skraj för att EU inte är på lika bra humör som USA och då kommer vi ingenstans i förhandlingarna. Kan EU verkligen dansa med USA i Paris? Jag är orolig. Paris blir möjligtvis en tebjudning med lite siffror, säger Svante Axelsson.

Mer positiv är Maria Sunér Fleming som hoppas att Obamas klimatutspel innebär en injektion till de globala förhandlingarna.

– Han sätter dock inga långsiktiga mål utan pratar om aktiviteter som ska åstadkomma utsläppsminskningar. Är USA beredda att ta på sig bindande mål? frågar hon sig.

Panelen pratade om att en idé för att nå någonstans i förhandlingarna är att knyta klimatfrågan tätare till kostnadseffektivitet och att synergier mellan jobbpolitiken och klimatpolitiken antagligen skulle ge en helt annan skjuts åt förhandlingarna.

Syftet med IPCC-rapporten är att samla de senaste fyra-fem årens klimatforskning för att se var vi står idag. I september presenteras den första delrapporten i Stockholm.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.