Under måndagen uppmärksammades Raoul Wallenbergs Academys annons på Linkedin. En användare skriver ”I dag såg jag (för första gången) en platsannons där löneläget angavs helt öppet. Mycket transparent och samtida av Raoul Wallenberg Academy”. Inlägget har fått 2057 gillamarkeringar i skrivande stund.
I annonsen till tjänsten som kommunikationsansvarig uppges ett lönespann för den sökande, vilket är ett undantag sett till de flesta jobbannonser som ligger ute. De flesta företag är nämligen skeptiska till att visa löneintervallet i jobbannonser, enligt Jobblands Nationella rekryteringsundersökning. Knappt en tredjedel ansåg att det var en bra idé.
En fråga om jämställdhet
Snart kommer det dock bli ett lagkrav för rekryterare att tillhandahålla information om ingångslön eller lönespann för en ledig tjänst innan anställningsintervjun eller löneförhandlingen. Detta sedan EU:s lönetransparensdirektiv trädde i kraft i mars 2023.
Rättsakten syftar till att jämna ut löneskillnader mellan män och kvinnor. Tanken med det här kravet är att kvinnor ska kunna se vilken nivå lönen ligger på och inte föras bakom ljuset genom att få en lägre lön än sina manliga motparter.
Anna Ringborg, interim kommunikationsvarig på Raoul Wallenbergs Academy säger att stiftelsen tycker att jämställdhet och transparens går hand i hand.
– Jämställdhetsperspektivet kommer in i det genom att vi är transparenta med vad vi kan erbjuda och att det är samma för alla, säger hon.
Även ur ett effektivitetperspektiv har stiftelsen en erfarenhet av att det är fördelaktigt att skriva ut lönen i annonsen.
– För oss har det gett väldigt bra resultat i att hitta rätt kandidat som vet vad vi kan erbjuda.