Klimatanpassning tema i nya M&U

Klimat Nu är höstens första Miljö & Utveckling här! Vårt stora tema om klimatanpassning känns ruskigt aktuellt efter sommarens storbrand och förra veckans skyfall i Malmö.

Vi möter Arvika kommun och Västerås stad som tampas med att samla krafterna i klimatanpassningsarbetet. Finansieringen är en knäckfråga. Totalt finns 19 miljoner att söka för förebyggande arbete. Det räcker inte på långa vägar, menar bland annat Emilie Gullberg på SKL. Och eftersom kommunerna drabbas i olika utsträckning kan det bli väldigt dyrt med klimatanpassningen för vissa, medan andra kommer billigare undan.

– Det är inte rimligt att hela notan för de konkreta åtgärderna hamnar på kommunerna, staten måste ta sitt ansvar för hela landet, säger Emilie Gullberg.

Håkan Svärd, samhällsbyggnadsstrateg i Västerås stad, pekar även på ett annat problem: Ingen har riktigt tagit på sig ledartröjan i klimatanpassningsarbetet på nationell nivå.

– Den nationella klimatanpassningspolitiken är inte supertydlig, vi får utveckla arbetet själva inom respektive kommun.

En längre fördjupning om klimatanpassning finnas att läsa i Miljö & Utveckling nummer 4, där vi också gräver djupare i följande ämnen:

– Varför satsar inte de stora energijättarna på förnybart när företag och privatpersoner investerar som aldrig förr?

– Det gör skillnad vem som vinner valet – så här kan miljöpolitiken komma att utformas.

– MTR:s miljö- och kvalitetsdirektör Marie Hagberg om att skapa driv genom att mäta och följa upp.

Är du inte redan prenumerant? Klicka här för att teckna en prenumeration.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.