I vårens EU-val seglade miljöfrågorna upp i topp och alla kandidater var ivriga att debattera klimatmål och kemikalielagstiftning. Hur stor roll kommer miljön att spela när svenska folket lägger sin röst i riksdagsvalet den 14 september? Inte lika stor, även om miljöfrågorna blir allt mer uppmärksammade, enligt statsvetaren Roger Hildingsson vid Lunds universitet.
– Miljön är viktig men inte så viktig att den blir valvinnande. För det första är regeringsfrågan väldigt viktig i riksdagsvalet. Vi röstar på parti och regeringsunderlaget är alltid en central fråga. För det andra blir den typ av frågor som ligger nära oss i vardagen viktigast: ekonomi, välfärd, jobb, skola och omsorg. Men därefter kommer miljöfrågan, på femte eller sjätte plats, säger han.
Därför är våra offentliga rum nu tapetserade med valaffischer som skriker ut att välfärden inte är till salu och att vi ska rösta för skolan eller jobben. Bara Miljöpartiets och Centerpartiets affischer signalerar att miljön bör vara en viktig valfråga.
Två synsätt
Men vilket block som går segrande ur valstriden kommer betyda en reell skillnad för utformningen av framtidens miljöpolitik. Allra tydligast blir skiljelinjen när det gäller klimatet. Under den gångna mandatperioden är det där de hätskaste replikskiftena har utväxlats i riksdagens debatter.
– Kritiken har varit att Alliansregeringens politik inte är tillräckligt ambitiös, att den har för stor tilltro till marknadsanpassade styrmedel som utsläppshandel. Oppositionen vill se andra typer av styrmedel för att öka förändringstrycket, säger Roger Hildingsson.
Fortsättning nästa sida: Oppositionen mer villig att testa olika styrmedel och vill se gröna samhällsinvesteringar.