Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Hon blir ny ordförande för Energikontoren

Karriär Malin Strand, som arbetar på Fossilfritt Sverige, är ny ordförande för Energikontoren Sverige. Tillsammans med verksamhetsledarna för sex av de 15 regionala energikontoren ska hon arbeta för att positionera verksamheten.

Hon blir ny ordförande för Energikontoren
Malin Strand, här tillsammans med näringsministern, blir ny ordförande för Energikontoren Sverige.

Grattis till uppdraget! Vad innebär det i praktiken?

Fakta

Detta är Energikontoren

Energikontoren driver energi- och klimatarbetet på det lokala och regionala planet, och är oberoende verksamheter utan vinstintresse.

– Jag är ordförande för samarbetsorganisationen Energikontoren Sveriges styrelse. Styrelsen består av verksamhetsledarna för de regionala energikontoren och en extern ordförande, det vill säga jag.

Har du varit engagerad i Energikontoren tidigare?

– Nej, jag har inte varit involverad i något projekt eller så.

Vad tror du att du kan tillföra Energikontoren i din nya roll?

– Jag tror att jag kan tillföra mina erfarenheter från den nationella arenan, i och med att jag har varit ansvarig för arbetet med färdplaner och målsättningar om fossilfrihet från olika branscher. När de ska genomföras kommer det lokala och regionala arbetet att vara hur viktigt som helst. Jag tror också att jag kommer att lära mig sjukt mycket om lokala och regionala energiarbetet, och ser mycket fram emot det.

Finns det synergier mellan Energikontoren och Fossilfritt Sverige?

– Ja, jag ser det dels i mitt operativa arbete, jag är ju ansvarig för fas två, implementeringsfasen för de 21 färdplaner som tagits fram. Det är tydligt att mycket kommer att ske regionalt och lokalt, inte minst eftersom många företag finns ute i landet. Men vi har ju också ett par utmaningar som lyfts av flera färdplansbranscher, och där är upphandling en. Det kommer vi att jobba vidare med på Fossilfritt Sverige och där är kommunerna en stor och viktig beställare som kan göra stor skillnad.

Vad står överst på att-göra-listan för dig nu?

– Överst står absolut att lära mig mer om hur energikontoren funkar. Men vi har redan pratat ihop oss om förväntningarna på året och vad vi vill fokusera på. Vi kommer nog att fokusera en del på kommunikation och positionering.

– Men första steget är att i styrelsen hitta bra diskussionsformer och metoder för att komma fram till hur vi ska jobba med det. Den processen blir rolig att få leda.

Hade det varit enklare om du kunnat träffa dina kollegor?

– (Skratt) Nja, de sitter på 15 ställen i Sverige så jag förväntade mig mycket digitalt ändå – så det är lika bra att gå all-in. Även om jag hoppas att jag ska få träffa dem.

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.