Här är verktyget som snabbar på tillståndsprocesserna: ”En ögonöppnare”

KLIMAT Långa och krångliga tillståndsprocesser är ett problem som bromsar utvecklingen av nya vindkraftsanläggningar. Nu finns ett nytt verktyg som ska minska arbetsbördan för myndigheter och snabba upp processen. En dansk kommun som testat verktyget beskriver det som ”en ögonöppnare”.

Här är verktyget som snabbar på tillståndsprocesserna: ”En ögonöppnare”
Foto: Adobe Stock.

Till år 2030 ska 40 procent av den totala energimixen bestå av förnybar el, enligt EU:s målsättning. Utbyggnaden av vindkraft är en viktig del för att nå målet, men just nu går takten för långsamt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

En orsak är att det tar lång tid att få tillstånd att bygga nya vindkraftsparker. I Sverige väntar flera havsbaserade vindkraftsparker på att få tillstånd, och i hela Europa är den långa tiden det tar att få tillstånd en av de stora flaskhalsarna för utbyggnad.

Ett nytt verktyg ska påskynda tillståndsprocesserna

För att snabba på processerna, och minska arbetsbördan för de som hanterar ansökningarna av nya vindkraftsparker, har nu branschorganisationen WindEurope, tillsammans med konsultbolaget Accenture och Amazon Web Services, tagit fram ett verktyg som ska göra det snabbare och enklare att fatta ett beslut.

–Processen för tillståndsgivning är i stor utsträckning manuell och kräver koordination med många olika aktörer på lokal, regional och nationell nivå. I många områden kan en ensam person vara ansvarig för att validera flera ansökningar på upp till 450 sidor, räta ut frågetecken med utvecklare, samla ihop rätt experter och samordna information från många olika källor, och även kommunicera varje steg till alla intressenter, skriver Carol Yan, chef för energiomställningen på Amazon Web Services i ett blogginlägg.

Verktyget är utformat för att göra tillståndsprocesserna enklare genom att automatisera digitaliseringen och utvinningen av relevanta data ur dokument, skapa checklistor, och göra det enkelt för myndigheter och allmänhet att hitta relevant information om frågor som miljöpåverkan och ekonomiska effekter.  

”En ögonöppnare”

 Den danska kommunen Vesthimmerlands har varit en av de som testat den första versionen av plattformen. Jakob Hasselgreen, stadsplanerare i kommunen, säger att verktyget varit till stor hjälp och att han nu kan fokusera på det han anser vara den viktigaste delen av tillståndsgivningen: att säkerställa att projektet utvecklas med respekt för medborgarna och för den biologiska mångfalden.

– Jag kan identifiera mig med alla smärtpunkter i processen. Det var en ögonöppnare för mig att se hur teknik som finns idag kan bidra till att effektivisera den för alla – för mig och mina kollegor, utvecklare och även de medborgare jag är i kontakt med, säger han i en kommentar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.