Grön it för miljön och ekonomin

Företag och organisationer kan minska både miljö- och arbetsbelastningen med hjälp av it. Grön-o-metern och Grön it-indexet är två nya verktyg som It&Telekomföretagen presenterar.

I februari i år inledde It&Telekomföretagen en satsning på grön it för att göra arbetet enklare för företag och organisationer att arbeta mer miljöanpassat med it och samtidigt spara pengar. Som en del i satsningen lanserades ett nytt grön it-index med syfte att mäta hur företagen arbetar med miljöanpassad it. Nu presenterar branschorganisationen två nya konkreta verktyg.

Konkreta verktyg

Grön-o-metern är en broschyr som ska hjälpa företag att införa grön it enligt It&Telekomföretagens rekommendationer. Den förklarar vikten av arbetet och inom vilka områden man kan dra nytta av arbetet, exempelvis inom produkter och tjänster, leverantörskedjan och personalens engagemang. Men också de sex viktigaste stegen till att komma igång med arbetet, där nummer ett på listan är att göra en nulägesanalys.

Jämförbart index

Samtidigt presenteras ett nytt webbaserat verktyg som företag kan använda för att mäta hur de ligger till mot grön it-indexet. Genom att svara på frågor får man fram ett index för just sitt företag eller sin organisation som man sedan kan jämföra med indexet i Sverige.

Verktygen är tänkt att komplettera varandra och finns tillgängliga på: www.anvandgronit.se

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.