Som Miljö & Utveckling tidigare rapporterat är det nya datum att hålla koll på när EU:s krav på hållbarhetsredovisning, CSRD, och due duligence-direktivet, CSDDD, börjar gälla. Stora företag som ännu inte börjat rapportera enligt CSRD får uppskov till räkenskapsår som börjar 2027, och små samt medelstora börsnoterade företag till 2028. För CSDDD är nya startdatum satta till 2028 och 2029 beroende på bolagsstorlek.
Framflyttningen av CSRD och CSDDD – här är regeringens nya detaljer
Juridik & Politik
Regeringen har nu lämnat sitt lagförslag om hur EU:s beslut om att flytta fram CSRD och CSDDD ska införas i svensk lag. Utöver nya datum att hålla koll på innehåller promemorian en rad viktiga detaljer som företag behöver känna till.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Fakta
Här är nya datumen för CSRD och CSDDD
CSRD – hållbarhetsrapportering
Tidigare datum:
- Stora företag skulle börja rapportera från räkenskapsår som börjar 1 januari 2025.
- Börsnoterade små och medelstora företag (ej mikroföretag) skulle börja från 1 januari 2026.
Nya datum:
2027
- Stora företag som ännu inte börjat rapportera ska börja för räkenskapsår som startar 1 januari 2027.
2028
- Börsnoterade små och medelstora företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2028.
CSDDD – due diligence
Tidigare datum:
- De största företagen skulle börja följa reglerna från 2027.
- Övriga företag från 2028.
- Länderna i EU skulle införa reglerna senast juli 2026.
Nya datum:
2027
- EU-länderna ska införa reglerna senast 26 juli 2027.
2028
- Från 26 juli 2028 omfattas: EU-företag med över 3 000 anställda och över 900 miljoner euro i global omsättning. Utländska företag med över 900 miljoner euro i omsättning i EU…
2029
- …Dessa företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2029.
2029
- Från 26 juli 2029 börjar flera företag omfattas: EU-företag med över 1 000 anställda och över 450 miljoner euro i global omsättning. Ytterligare tredjelandsföretag…
2030
- …Dessa företag ska börja rapportera för räkenskapsår som startar 1 januari 2030.
Det beslutade direktivet kallas ”stop-the-clock”-direktivet och fattades av EU den 14 april i år. Det är en del av EU:s så kallade Omnibus-paket som syftar till att förenkla en rad centrala hållbarhetslagstiftningar som beslutats.
Nu har Sveriges regering presenterat sin promemoria med förslag på hur direktivet ska införas i svensk lag. Själva datumen för när olika företag ska börja rapportera är redan fastlagda på EU-nivå och kan inte ändras nationellt.
Däremot har regeringen haft visst handlingsutrymme som är viktigt för företag att ha koll på. Ett exempel är att man föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 31 december 2025, vilket är samma datum som EU kräver att direktivet senast ska vara genomfört. Det gör däremot ingen skillnad för när företagen ska börja rapportera.
Regeringen föreslår även att tidigare övergångsregler tas bort. Fram till nu har vissa företag kunnat avstå från att hållbarhetsrapportera om de i förvaltningsberättelsen förklarar varför. Den möjligheten tas nu bort, med hänvisning till att själva rapporteringsskyldigheten har skjutits upp. När kravet väl börjar gälla ska det också gälla fullt ut, utan undantag eller inskolning.
En annan viktig tydlighet gäller frivillig rapportering. Det står klart att företag som vill kan börja rapportera enligt CSRD redan innan de omfattas formellt. Däremot ger promemorian inga signaler om att sådana företag skulle gynnas i framtiden. Det är alltså tillåtet att gå före, men inget som påtvingas.
Slutligen understryker regeringen att man inte valt att införa några extra krav eller undantag utöver EU:s direktiv. Sverige hade kunnat försöka lägga till vägledningar eller undantag inom vissa ramar, men väljer alltså att inte gör det.
Fakta
Nya eller förtydligande detaljer i regeringens promemoria
- Lagändringarna föreslås träda i kraft den 31 december 2025.
EU-direktivet anger ett sista datum för genomförande, men regeringen väljer att låta lagen börja gälla just då. - Tidigare svenska övergångsregler tas bort.
Möjligheten för mindre företag att avstå från hållbarhetsrapportering med hänvisning i förvaltningsberättelsen tas bort, eftersom den anses överflödig efter uppskovet. - Ingen förändring i definitionen av vilka företag som omfattas.
Regeringen bekräftar att man inte ändrar tröskelvärden eller företagskategorier jämfört med direktivet. - Frivillig rapportering är fortsatt tillåten.
Företag som vill får börja rapportera enligt CSRD före de formellt omfattas. Det är ett svenskt klargörande, även om det inte regleras i direktivet. - Förenklingsarbetet inom EU lyfts fram.
Promemorian kopplar uppskovet till kommissionens bredare arbete med att minska regelbördan, särskilt för små och medelstora företag. - Inga särskilda svenska krav under uppskovsperioden.
Regeringen föreslår inga kompletterande bestämmelser som ska gälla fram till dess att CSRD börjar tillämpas.
Promemorian är just nu ute på remiss, vilket innebär att berörda myndigheter, organisationer, branschföreträdare och andra intressenter har möjlighet att lämna synpunkter. Sista datum för att svara på remissen är den 12 juni 2025.