nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Förnybara drivmedel minskar Sveriges utsläpp

  • Annons 1

Användningen av förnybara drivmedel har bidragit till mer än en femtedel av Sveriges utsläppsminskning sedan 1990, det visar Statoils drivmedelsrapport 2008.

Försäljningen av förnybara drivmedel utgjorde 4,7 procent av den totala drivmedelsförsäljningen förra året och en allt större användning av etanol, biogas och RME bidrog till att Sveriges koldioxidutsläpp minskade med 1,5 miljoner ton 2008.

– Ett effektivt sätt att ytterligare minska koldioxidutsläppen är att öka inblandningen i bensin och diesel. EU har gett klartecken och nu måste den svenska regeringen ändra lagen och möjliggöra denna låginblandning så snart som möjligt, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på svenska Statoil.

Hon menar också att om regeringen vill att etanolbränslet E85 ska bli mer konkurrenskraftigt kan man göra som i Norge och inte ta ut någon energi- och koldioxidskatt på bensinandelen.

– Ett sådant beslut skulle också öka användningen av förnybara drivmedel i Sverige, säger hon.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.