Filmtips: 10 miljörullar du inte får missa

Klimat Miljö & Utveckling listar tio av världens bästa filmer kopplade till miljö, klimat och natur. Får du en stund över i sommar? Passa på att slappa i soffan framför någon av dessa filmer!

Filmtips: 10 miljörullar du inte får missa

1. Interstellar

Med stjärntrion Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain i huvudrollerna utspelar sig Interstellar i en nära framtid där jordens tillgångar börjar ta slut. En grupp forskare får ett avgörande uppdrag – att resa till andra stjärnsystem och utforska om vi har en framtid i rymden.

Betyg Imdb: 8,6

2. Erin Brockovich

Filmen är baserad på en verklig händelse där ett energiföretag i Hinkey, Kalifornien, släppt ut farliga kemikalier som drabbat de boende i området. Julia Robets har huvudrollen i filmen och har dessutom tilldelats en Oscar för sitt framträdande.

Betyg Imdb: 7,3

3. The Day after Tomorrow

Efter många år av klimatförändringar leder växthuseffekten till tornados, häftiga skyfall och snöstormar på jorden. Professorn Jack Hall (Dennis Quaid) ser ett samband mellan allt som sker, och försöker ”rädda” jorden medan han får besked om att hans son sitter fast i ett av de värst drabbade områdena.

Betyg Imdb: 6,4

4. The China Syndrome

Innan både Harrisburgolyckan, 1979 och Tjernobylkatastrofen 1986, släpptes filmen Kinasyndromet, som utspelar sig i på ett kärnkraftverk där en härdsmälta håller på att ske. Titeln syftar på ett hypotetiskt scenario där en härdsmälta smälter ned i kärnkraftverket från USA tills den når Kina på andra sidan jorden. Med tanke på att jordens gravitation är riktad mot jordens centrum är detta orimligt, men scenariot uttrycker metaforiskt allvarligheten i en glödande radioaktiv smälta.

Betyg Imdb: 7,4

5. The Impossible

Filmen handlar om tsunamin i Indiska oceanen 2004, där man får följa en familj som semestrar i Thailand. Filmen utvecklas sedan, som även i verkligheten, till en kamp mellan liv och död. Huvudrollerna i filmen från 2012, spelas av Naomi Watts och Ewan McGregor.

Betyg Imdb: 7,6

6. Sustainable

En dokumentärfilm där tittaren får följa USA i en matkris driven av jakten på lönsamhet och brist på konsumentupplysning. Kocken Rick Bayless reser runt i USA och tar reda på hur man skapar ett hållbart jordbruk, samt hur människor kan äta inom planetens gränser.

Betyg Imdb: 7,3

7. Terra

I dokumentärfilmen Terra från 2015, belyser regissörerna Yann Arthus-Bertrand och Michael Pitiot problemen med att människan blir mer isolerad från naturen. Här granskas vår relation till andra levande varelser på jorden på ett tänkvärt sätt.

Betyg Imdb: 8,4

8. Into the Wild

En toppstudent från Emory University i Atlanta bestämmer sig för att skänka bort alla sina besparingar till välgörenhet, efter avslutad utbildning. Christopher McCandless, liftar sedan till Alaska och bosätter sig i vildmarken. Filmen är vackert gjord, och baseras på en sann historia från den bästsäljande boken av Jon Krakauer.

Betyg Imdb: 8,1

9. 2075: När prognoserna slår in

År 2075 kämpar människor på olika delar av jorden med att leva i en tillvaro kantad av klimatkaos. Julia kämpar för att rädda familjens vingård i Frankrike trots torka och gräshoppor. Idri från Niger vill till Europa men stoppas av en gigantisk mur av skrotade bilar. Kanadensiska biologen Grace har sett nio av tio arter dö ut, bland dem isbjörnen. En film som kanske inte lugnar din klimatångest – men som för med sig ett viktigt budskap.

Betyg Imdb: 5,4

10. Wall-E

Människan har gjort jorden obeboelig genom miljöförstörning. Men den lille sophanteringsroboten Wall-E lyckas tillsammans med robotsonden EVA ge jorden en andra chans. Filmen från Disneys Pixarstudio har charm och passar hela familjen. Den väcker även frågor kring vårt ansvar för framtida generationer.

Betyg Imdb: 8,4

Läs mer: Skatt på plastpåsar ska minska konsumtionen

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.