En vanlig plastpåse kan komma att beskattas med tre kronor, och tunnare påsar, som exempelvis fruktpåsar, med 30 öre.
– Mycket av de plastpåsar vi använder kommer tyvärr ut i naturen och förorenar våra hav, och leder till stora skador på djur och växter. Det kan vi inte acceptera i framtiden, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), till TV4 Nyheterna.
Vill få konsumenter att köpa färre påsar
Skälet till att regeringen vill införa skatten är för att konsumenter ska tänka en extra gång innan de köper en plastpåse. Blir påsen dyrare kanske fler avstår från att köpa den. Regeringens mål med skatten, är att uppnå EU:s mål om max 40 plastkassar per person och år.
Enligt en skrivelse från Naturvårdsverket 2016, som finansdepartementet hänvisar till i sin promemoria, skulle ett förbud mot plastpåsar inte fungera, och att informera ger inte tillräcklig effekt.
Konsumtionen av plastpåsar minskar redan
Beskattningen väntas ge ett extra klirr i stadskassan om den genomförs, 2,9 miljarder kronor om svenskarna fortsätter att handla plastpåsar som idag. Av promemorian framgår dock att vi redan nu köper allt färre plastpåsar. Mellan 2017 och 2018 ska inköpen av plastpåsar (bärkassar) ha minskat med uppskattningsvis 35 procent enligt Svensk Handel.
Regeringen räknar därför med en lägre skatteintäkt: 1,93 miljarder kronor netto år 2020 vilket skulle motsvara en ytterligare sänkning på 35 procent av antalet köpta plastbärkassar.
Förslaget är på remiss till lagrådet, och om allt går enligt regeringens planer kan skatten införas någon gång under år 2020.