Färre fossilbilar i städerna när elcyklar tar plats i elfordonspoolerna

Bilpooler Elcyklar i elfordonspooler kan minska användningen av bil i städer. Det visar en studie från Statens väg- och transportforskningsinstitut, som undersökt hur pooler med elcyklar kan påverka bilanvändandet.

Färre fossilbilar i städerna när elcyklar tar plats i elfordonspoolerna
Jan Kansanen/Mostphotos

– Det är inte förrän användningen av elfordonspoolen ökar kraftigt, och på bekostnad av minskad användning av fossilbil, som positiva effekter skapas i någon betydande omfattning, säger Åsa Aretun, forskningschef vid VTI och projektledare för projektet GoMate som har studerat användningen av elfordonspooler, i ett pressmeddelande.

Projektet GoMate finansieras av Energimyndigheten och Trafikverket. Under studien byggdes två elfordonspooler i två förtätningsområden upp och testades. Resultaten visar en minskad användning av bil i vardagen bland de boende som nyttjade poolen. Detta vid till exempel arbetspendling till förmån för framför allt elcykel.

Antalet elcyklar i poolerna behöver öka

– Om den egna bilen används mer sällan kan det på längre sikt leda till minskat bilinnehav till förmån för nyttjande av biltjänster. Men för att verksamheten ska ge väsentliga effekter avseende bidrag till olika hållbarhetsmål krävs en betydligt högre andel av de boende som nyttjar elcyklar. Det medför i sin tur att antalet fordon i poolerna behöver öka ganska dramatiskt om de ska ha kapacitet att försörja de boendes resande, säger Åsa Aretun.

– Om bilen används vid dagens första resa är sannolikheten stor att bilen används för samtliga resor den dagen. Därför är det viktigt att alternativa mobilitetslösningar finns tillgängliga vid just boendet, säger Åsa Aretun.

Läs mer: Trenden hyrkläder växer – här kan du hyra dina kläder i höst

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste