Dagens M&U 20 mars 2025

Så tar Luleå strid mot textilberget

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Med den nya textillagen som trädde i kraft vid årsskiftet har mängden insamlat textilavfall ökat kraftigt i Sverige. Kommunala bolaget Luleå Miljöresurs har valt att hantera utmaningen genom att fokusera på en lokal lösning för återbruk, i stället för att exportera textilier. Samtidigt står bolaget inför en stor utmaning – att hitta hållbara alternativ för trasiga textilier som idag går till energiåtervinning.

Sedan lagen infördes har textilinsamlingen i Luleå ökat med nästan 60 procent under årets två första månader. En stor del av det som lämnas in är dock skadat eller smutsigt, vilket försvårar återbruket. Jenny Widmark, hållbarhetschef på Luleå Miljöresurs, berättar för Dagens M&U att ökad medvetenhet hos invånarna kring hur textilier ska sorteras kan förbättra situationen.

I en avslutande del av Miljö & Utvecklings artikelserie om kommunernas nya textilutmaningar berättar Jenny Widmark om hur Luleå arbetar för att hitta lösningar för trasiga textilier och hur man hoppas att EU:s kommande regler för producentansvar skärps.

Läs ”Så tar Luleå strid mot textilberget”

Experten: Fem viktiga förändringar i SBTI:s nya Net Zero-förslag

Science Based Targets initiative, SBTI, har presenterat ett nytt förslag till sin Net Zero-standard. Johan Hodell på Zeromission går i en intervju i Miljö & Utveckling igenom de viktigaste ändringarna.

En central förändring är uppdelningen av företag i två kategorier: stora och medelstora företag i höginkomstländer, kategori A, som får skärpta krav på målformulering och rapportering, samt små och medelstora företag i låg- och medelinkomstländer, kategori B, som ges större flexibilitet.

En annan viktig ändring rör scope 3-utsläpp. Tidigare har företag varit tvungna att minska dessa med en fast procentandel, men nu kan de i stället välja mellan tre strategier: absolut utsläppsminskning, intensitetsbaserade mål eller Net Zero-anpassning i värdekedjan.

För kategori A-företag införs krav på tredjepartsgranskning av basårsutsläpp, vilket ska säkerställa att klimatmålen bygger på verifierade data. Dessutom får företag möjlighet att hantera kvarvarande utsläpp successivt under sin nettonoll-resa i stället för att vänta till slutåret.

Läs mer om ändringarna: Experten om SBTi-förslaget – 5 viktiga ändringar

Fler svenska företag satsar på B Corp-certifiering

Allt fler svenska företag väljer att certifiera sig enligt standarden B Corp, en global certifiering som bekräftar höga ambitioner inom socialt och miljömässigt ansvarstagande. Hållbarhetskonsultbyrån Zeromission blir nu ett av 21 företag i Sverige med certifieringen.

B Corp-certifieringen, som administreras av den ideella organisationen B Lab, innebär att företag genomgår en omfattande granskning inom områden som styrning, medarbetarengagemang, kundansvar och miljöpåverkan. Zeromission uppnådde höga 106 poäng vid sin certifiering, alltså en bra bit över minimikravet på 80 poäng.

Zeromission skriver i en kommentar att certifieringen stärker både företagets varumärke och dess roll som hållbarhetsrådgivare. Företaget hoppas att fler svenska företag ska följa efter och betonar att B Corp-nätverket ger värdefullt stöd för att fortsätta förbättra sitt hållbarhetsarbete.

Processen för att bli B Corp-certifierad är rigorös och kan ta flera år. Företag måste bland annat kunna visa konkreta åtgärder för minskad miljöpåverkan, etisk styrning och rättvisa arbetsvillkor. Henrik Juhlin ser det som en naturlig del av Zeromissions långsiktiga strategi och uppmanar fler företag att ansluta sig.

Amazon lanserar tjänst för koldioxidkrediter

Amazon meddelar att de lanserar en ny tjänst för koldioxidkrediter inom sin plattform Sustainability Exchange. Tjänsten riktar sig till företag som säljer produkter via Amazon samt företag som skrivit under initiativet Climate Pledge, som Amazon var med och startade 2019.

För att använda tjänsten kräver Amazon att företaget åtagit sig att uppnå nettonollutsläpp, rapporterar sina utsläpp inom Scope 1, 2 och 3 och följer vad företaget beskriver som vetenskapligt grundade klimatstrategier. Amazon uppger att företag som Flickr, Seneca Group, Ryan Companies, Corsair, Steelcase och Slalom redan använder tjänsten.

Amazons hållbarhetschef Kara Hurst säger i en kommentar att företaget vill öka transparensen och tillgängligheten av koldioxidkrediter för att stärka marknadens förtroende. Amazon framhåller att initiativet är en del av företagets mål att nå nettonollutsläpp till 2040.

Greenpeace döms att betala 660 miljoner dollar

En jury i North Dakota har funnit Greenpeace USA och Greenpeace International ansvariga i en rättsprocess som drivits av oljebolaget Energy Transfer. Domen innebär att Greenpeace ska betala över 660 miljoner dollar i skadestånd.

Greenpeace beskriver rättsprocessen som en så kallad SLAPP-stämning, Strategic Lawsuit Against Public Participation. En strategi som används för att tysta ideella organisationer och aktivister genom omfattande rättsliga kostnader. Greenpeace hävdar att Energy Transfer, liksom andra oljebolag, försöker begränsa yttrandefriheten och rätten till fredliga protester genom juridiska åtgärder.

Startups minskade utsläpp med 142 400 ton

Enligt World Economic Forums UpLink Annual Impact Report 2025 har start-ups inom UpLink-communityn minskat koldioxidutsläppen med 142 400 ton under 2023–2024. Detta motsvarar de årliga utsläppen från över 30 000 bilar. Initiativet har även skapat 30 699 nya jobb och skyddat 140 miljoner hektar land- och vattenområden, motsvarande en femtedel av Amazonas regnskog.

Utsläppen har minskat genom bidrag till hållbar utveckling genom innovation inom ren energi, hållbart jordbruk och cirkulär ekonomi. Ett exempel som lyfts är det kanadensiska företaget Envicore, som återanvänder gruvavfall för att minska utsläpp, och brasilianska Umgrauemeio, som använder AI och satelliter för att upptäcka skogsbränder i realtid.

Läs ”Uplink annual impact report 2025”

Senaste nytt

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Hämtar fler dagens
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste