Centerpartiet Rickard Nordin ”Slopa reseavdraget”

Aktuellt Fokusera inte bara på privata transporter, sluta med fossila subventioner och inför skatteavdrag typ ROT och RUT för privata klimatinvesteringar. Det är några av de viktigaste prioriterade klimatområdena för Centerpartiet. Experterna från Klimatriksdagen är dock kritiska till att Centern litar allt för mycket på att minska av fossila bränslen genom nya bränsleblandningar.

Centerpartiet Rickard Nordin ”Slopa reseavdraget”

Iklädd Sverigetröja svarade Centerpartiets Rickard Nordin på frågor om klimatpolitiken på tisdagens utfrågning i Almedalen. Partiet rankar transportsektorn som avgörande för klimatutsläppen men vill fokusera mer på kommunal och lokal nivå och inte bara på privatbilar. Han ser också ett stopp för subventioner av fossila bränslen som en viktig åtgärd.

Ð Vi måste sluta med fossila subventioner som till exempel till gruvindustrin, eller varför inte titta på reseavdraget, menar Rickard Nordin.

Ett annat exempel är att se över reglerna för bilpooler.

– Idag kan jag boka en helikopter här i Almedalen och flyga hem och bara betala 6 procents moms. Men om jag använder bilpoolen får jag betala 25 procents moms.

Partiet har dock inte säkrat att deras förslag är tillräckliga för att nå målen i Parisavtalet.

– Ramverket är garanten, vi har inte alla lösningar på plats idag. Vi har inga exakta beräkningar, jag tror att det är omöjligt att i förväg veta effekterna. Många av utmaningarna ser vi inte nu.

Rickard Nordin menar att det finns en anledning till att målet är satt till just 2045 och det är att det helt enkelt inte går att nå målen innan det. Det betyder dock inte att tempot på aktiviteterna är oväsentligt. Tvärtom menar Rickard Nordin att det är avgörande och att det gäller att göra så mycket som möjligt så snabbt som möjligt.

Liksom de övriga partierna har Centern läst in sig på tre utvalda motioner av de 12 som Klimatriksdagen klubbade under våren.

När det gäller förslaget om en långsiktig strategi för flyget och resvanorna tycker Rickard Nordin att frågan är lite fel ställd.

– Hade frågan istället varit om vi behöver en strategi för att minska utsläppen från flyget hade jag sagt klart ja. Ett problem är att vi inte beskattar flygbränslet rätt, och vi har andra förslag som leder längre, som till exempel att öka bränsleinblandningar. Sedan håller jag med om att vi måste minskat flygresande.

När det gäller ett stoppdatum för fossila bränslen menar Centerpartiet att det är ett beslut utan verkan eftersom det redan finns ett beslut om gränser för fossila utsläpp. Klimatriksdagens förslag om en glokal livsmedelsstrategi ställer sig Rickard Nordin sig en smula tveksam till då det innebär stora utmaningar att genomföra en sådan politik på global nivå.

Centerpartiet vill skapa en tuffare utsläppshandel för industrin, något som inte är helt enkelt.

– Vi behöver mer positiva drivkrafter som inte pushar ut industrin ut ur landet. Då får det helt andra konsekvenser. Ett företag som Cementa kommer aldrig att helt komma förbi utsläpp av koldioxid då det är en del av tillverkningsprocessen. Därför gäller det att hitta fungerande affärsmodeller för detta, säger Rickard Nordin.

Centerpartiet vill ge en halv miljard kronor till bioekonomi, något som egentligen handlar en cirkulär ekonomi, inte bara om klimatfrågan. De vill också satsa 750 miljoner för omställning av flyget.

– Eftersom Sverige är världsledande på att tillverka flygmotorer borde vi kunna gå före.

Kommer det att gå att klara klimatmålen utan ändrade konsumtionsvanor?
– Att producera varor blir bara billigare och billigare medan tjänsterna blir dyrare och dyrare. Vi behöver ha en styrning mot tjänstekonsumtion och istället handla färre prylar. Blir det förbaskat dyrt att köpa en platt-tv så gör man kanske inte det. Istället kanske man avnjuter fotbollsmatchen på en restaurang, som är en tjänst.

Därefter följde experternas analys av Centerpartiets klimatpolitik.

– Centerns svaghet är att de verkar väja för svåra politiska beslut. Då måste man föreslå en mer realistisk klimatfärdplan där man pratar om förbud och moratorium, sade Isak Stoddard.

Martin Hedborg tycker att det finns en övertro på av biobränslen kan åstadkomma.

–Jag är kritisk till att Centern vill lösa fossila bränsleutsläpp genom nya bränsleblandningar, sade han och menade att det ofta glöms bort att även produktion av biobränslen genererar utsläpp.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.