Klimatkompensation ska bli avdragsgill, även om kompensationen inte syns i marknadsföringen. Det tycker Centerpartiet, som tagit fram ett förslag till politiska reformer inom området. Tanken är att fler ska klimatkompensera.
– Det är inte alla företag som kan minska sina utsläpp här och nu, men att klimatkompensera är ett jättebra steg på vägen, säger partiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin till Miljö & Utveckling.
Idag krävs marknadsföring
Fakta
Förslaget i korthet
Han är kritisk till att kompensationsåtgärder måste kopplas till marknadsföring för att bli avdragsgill.
– Koldioxid som avfall är inte avdragsgillt, om du inte vill göra marknadsföring så räknas klimatkompensationen som en gåva. Det här har varit ett problem ganska länge, säger Rickard Nordin.
Vill se statliga rekommendationer
Men först behöver marknaden styras upp, menar Centerpartiet, som föreslår att Naturvårdsverket och Energimyndigheten får i uppdrag att ta fram tydliga rekommendationer för utsläppsberäkningar. Beräkningarna ska kunna användas även för underleverantörer.
– Man skulle också behöva ta fram ett regelverk för kommunikation. Det pratas om handavtryck, klimatpositiv, nettonoll. Och man räknar på olika sätt. Man skulle behöva standardisera kommunikationen och ha samma regelverk för beräkningarna.
Kvalitetsmärkning
Myndigheterna ska också ta fram förslag på hur kvaliteten på själva kompensationen ska bedömas, om Centerpartiet får sin vilja igenom.
– Vi vill ha en offentlig märkning. Det finns ju märkningar idag, Svanen till exempel, som skulle kunna inkorporera det här.
Det finns ju redan ett flertal certifieringar för klimatkompensation, behövs det fler?
– Det är snarare så att det behövs att man ser till att det inte florerar så många olika varianter, att man försöker tratta ner det till en standard.
Hur tänker du ta det här vidare?
– Det är något som vi så klart driver mot regeringen. Det behöver komma fram ett nytt lagförslag. Jag skulle vilja att vi ber myndigheterna att ta fram ett underlag så att man vet vad som gäller. Nu florerar många begrepp och beräkningssätt, säger Rickard Nordin.