Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Byggjättarna vill se hårdare lagförslag för klimatet

Juridik & Politik Företrädare för byggbranschen tycker att Boverkets förslag till klimatdeklaration av byggnader är för lamt. Bertil Rosquist på Skanska tycker till exempel att det är förbryllande att det räcker att redovisa klimatpåverkan efteråt.

Byggjättarna vill se hårdare lagförslag för klimatet
Skanska

Boverket föreslår krav på klimatdeklaration av byggnader, för att öka medvetenheten och kunskapen om byggnaders klimatpåverkan. Men företrädare för branschen tycker att det borde gå att göra mer än så. Det framkom på ett seminarium arrangerat av Sveriges Byggindustrier 27 augusti.

– Jag ser inget hinder att ställa krav på något som står för en stor del av klimatpåverkan, istället för att bara behöva redovisa påverkan efteråt, sa Bertil Rosquist, senior grön affärsutvecklare hos Skanska.

Klimatkalkyl blir enklare

Han jämförde med energideklarationerna och krav på energianvändning. Att göra klimatkalkyler räknade han med skulle bli betydligt enklare än det som redan gjorts på energiområdet.

Jan Byfors teknikchef hos NCC höll med.

– Jag håller med min konkurrent och tror att vi behöver vara tuffare, sa han.

Det som sades är i linje med byggbranschen förslag till färdplan till en fossilfri framtid som lämnats in till regeringen. Där är ett av förslagen: ”Inför ambitiösa, långsiktiga och förutsägbara lagkrav för bygg- och anläggningssektorn utifrån Sveriges klimatmål.”

Mer kompetens behövs

Från Boverkets sida invände generaldirektören Anders Sjelvgren att branschen inte är mogen för den sortens krav än, att kompetensen måste utvecklas innan krav på klimatpåverkan kan införas.

Läs mer: ”Klimatsmart byggande kräver nytt sätt att tänka”

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.