Tecknen på förändring märks överallt i Arktis: temperaturer 20°C över det säsongsmässiga genomsnittet har uppmätts över Norra Ishavet, sommarisens utbredning har det senaste årtiondet vid ett flertal tillfällen legat på nya rekordlåga nivåer, infrastruktur som anlagts inom områden med permafrost sjunker då marken tinar upp.
The Arctic Resilience Report, som släpptes i veckan, är slutresultatet av ett fem år långt vetenskapligt arbete med att bättre förstå innebörden av förändringarna som pågår i Arktis.
Rapporten visar att ekosystemen i Arktis är hotade i grunden av klimatförändringar och annan mänsklig påverkan. Den identifierar också 19 tröskelvärden med efterföljande så kallade regimskiften – svårförutsägbara och ihållande förändringar av ekosystem – som kan och har inträffat i de arktiska ekosystemen; till land, till havs och i sötvatten. Dessa förändringar påverkar stabiliteten hos klimatet och landskapet, växternas och djurens förmåga att överleva och ursprungsbefolkningarnas sätt att leva och möjlighet till försörjning.
– Studiens viktigaste resultat är inte bara det att regimskiften inträffar utan att det finns en risk att dessa regimskiften kan trigga varandra, och att flera samtidigt pågående regimskiften kan få nya oväntade effekter, säger Johan L. Kuylenstierna, vd, Stockholm Environment Institute.
Öka samarbete
The Arctic Resilience Report som är framtagen av ett internationellt team av forskare under ledning av Arktiska rådet, understryker behovet av ett ökat samarbete kring Arktis, för att både kunna ta itu med de orsaker som driver på själva förändringarna i Arktis och för att kunna stärka motståndskraften hos de arktiska samhällena. Rapporten visar att den politik som förs och de åtgärder som görs av de arktiska ländernas regeringar inte alltid är positiv för de lokala samhällena, utan ibland gör dem än mer sårbara. Något som visar på behovet av ytterligare arbete med att stödja och stärka de lokala samhällena.