Allt fler pantar saftflaskor

Avfall & Återvinning Alla stora saftproducenter har i år anslutit sig till det svenska pantsystemet Returpack och hela sex miljoner saftflaskor med pant har sålts på ett år.

Allt fler pantar saftflaskor

De stora livsmedelsjättarna Axfood, Orkla, Coop, ICA och Lidl har alla anslutit sina plastflaskor för saft till det svenska pantsystemet, sedan det blev möjligt för ett år sedan. I dag finns ett 60-tal saftprodukter med pantmärke ute i handeln.

– Öppnandet av pantsystemet för frivillig anslutning av saft har fått ett väldigt positivt mottagande. Bland konsumenterna har det funnits en önskan om att kunna panta sina saftflaskor och nu när alla de större aktörerna har valt att ansluta sig till pantsystemet är det möjligt, säger Bengt Lagerman, vd på Returpack/Pantamera.

Allt fler återvinner

Enligt Returpack är det för tidigt att presentera statistik för saftflaskorna, men återvinningskurvan pekar stadigt uppåt.

Förra året pantade vi i snitt 171 burkar och PET-flaskor per person i Sverige, vilket gör oss till ett av de bästa länderna i världen.

Returpack ägs till 50 procent av Sveriges Bryggerier, till 25 procent av Svensk Dagligvaruhandel och till 25 procent av Livsmedelshandlarna.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.