nr-logo

Hållbarhet i praktiken

klimatsmart påskbord
Vi tipsar om flera knep för en hållbarare påsk. FOTO: Pixabay

5 tips för ett klimatsmart påskbord

Påskhelgen är här och det innebär ofta påskmat och godis i mängder. Här tipsar Inger Näslund och Världsnaturfonden WWF om hur du kan äta klimatsmart under helgen.

  • Annons 1

1. Skippa sillen från Östersjön. Sillen hör av tradition till på påskbordet. Den är god, billig och innehåller nyttiga fetter. Den fiskas skonsamt med fisknät eller flyttrål. Sillen äter mest djurplankton, vilket det finns gott om. Var försiktig med sill/strömming från Östersjön som kan innehålla förhöjda halter av miljögifter.

2. Välj MSC-märkt lax. Laxen är också populärt att äta under påsken, men det gäller att välja rätt. Många vilda laxbestånd är hotade men vill du köpa vild lax – köp MSC-märkt. Den odlade laxen är inte problemfri den heller. Odlingen av lax orsakar stora problem för den vilda laxen genom spridning av laxlus bland annat och med fiske av foderfisk till laxmat.  Ska du äta odlad lax, försök hitta miljömärkt sådan. ASC eller KRAV-märkt odlad lax brukar finnas i diskarna i välsorterade matbutiker. 

3. Ät mer klimatsmart. Fokusera på frukt, grönsaker och fullkorn och välj ekologiskt, naturbeteskött och miljömärkta produkter så långt det går. Det finns jättemycket enkla veganska och vegetariska recept på nätet. Köp gärna närproducerade varor. Om du vill ha kött, tänk på att äta mindre portioner. Kolla in WWFs köttguide (se länk nedan) som är en bra hjälp till att välja rätt sorts kött. I en del matbutiker kan man köpa naturbeteskött, som är bra för klimatet. 

4. Tänk på hönorna. Vi äter mycket ägg under påsken – cirka 50 miljoner – enligt branschorganisationen Svenska Ägg. Köp helst kravmärkta ägg. En höna mår bra av att strosa omkring och picka i marken på jakt efter mat. De vill äta gröna växter, maskar och annat som de hittar själva. Det får hönsen på KRAV-märkta gårdar och de får också ekologiskt foder. Hönor på ekologiska gårdar har även lite större ytor att röra sig på. Det är max sex hönor per kvadratmeter och de kan gå ut i en rastgård. 

5. Köp miljömärkt godis. Choklad vill många ha i sitt påskägg. Köp ekologisk choklad och Fairtrade-märkt eller annan choklad som görs i en produktion med rättvisa arbetsvillkor. Kolla också att godiset och andra produkter endast innehåller certifierad palmolja.

Nu tar redaktionen på Miljö & Utveckling påskledigt och är åter på plats 23 april. 

Glad påsk!

Läs mer: 5 tips: Så gör du påskhelgen mer grön
Läs mer: Dags att nominera till Miljöstrategipriset

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.