Win-Win-vinnaren visar att lag kan hindra matsvinn

matsvinn Arash Derambarsh lyckades få igenom lagstiftning mot matsvinnet Frankrike. I år ska han ta emot Win Win Gothenburg Sustainability Award. Han berättar att det bästa argumentet var att visa att det han ville åstadkomma fungerar i praktiken.

Win-Win-vinnaren visar att lag kan hindra matsvinn

Arash Derambarsh, fransk advokat, aktivist och politiker, är på resa när Miljö & Utveckling lyckas få tag på honom. Han berättar att han arbetat hårt för att genomdriva den lagstiftning hemma i Frankrike som inte tillåter att matbutiker slänger ätbar mat om den istället kan delas ut till behövande. Han räknar med att 10 miljoner måltider per år räddats på det sättet.

Det är bakgrunden till att han utsetts till mottagare av årets Win Win Gothenburg Sustainability Award, som delas ut i oktober.

Praktik först

Han beslutade att satsa på att ändra lagen redan när han studerade juridik och själv var hungrig eftersom hans knappa inkomster knappt räckte till maten när hyran var betald.

När han väl var färdig advokat, engagerade han sig politiskt och blev invald i kommunfullmäktige i Courbevoie, en av Paris förorter. Målet att ändra lagen hade han kvar, trots att det inte var i den lagstiftande församlingen, parlamentet, som han blivit invald.

Sin position kunde han använda för att  göra ett förarbete till lagstiftningen. Han fick möjlighet att visa att det han ville genomföra kunde fungera rent praktiskt.

– Det bästa är att visa att det går, säger han.

Arbetet kom att handla kretsa kring kylanläggningar. För livsmedel får inte delas ut om de gör människor sjuka. Den som ska distribuera måste därför kunna hålla den kall, enligt dåvarande lag. Men läkare han kontaktade konstaterade att det kan gå bra ändå, om maten äts på en gång.

Bra vara känd

Efter två år lyckades han visa att att distributionen kan fungera trots problem med kylning vid två större butiker. Då hade han också något att visa upp för media och därmed spreds kunskapen om möjligheten.

Till saken hör att vid det laget hade hans kamp för maten blivit känd, bland annat efter att han skrivit en bok om saken.  Han hade också många kända vänner som hjälpte honom att sprida budskapet. Idag har han två miljoner följare på sociala medier, berättar han.

För att nå sitt mål samlade han också ihop 21 000 namnunderskrifter som stödde lagförslaget. Som jurist behärskar han alltså inte bara juridiken utan har också lärt sig hur den kan förändras. Han konstaterar:

– Man kan säga att jag behärskar verktygen.

Resultaten

Lagen röstades igenom i det franska parlamentet år 2016. Nu måste livsmedelsbutiker i Frankrike böta 3 500 euro om de slänger mat som någon hade kunnat distribuera till behövande.

År 2016 utsågs Arash Derambarsh också till en av årets hundra främsta personligheter av den amerikanska tidskriften Foreign Policy.

För honom själv handlar det till stor del om social orättvisa. Men det handlar också om matproduktionens miljöpåverkan. I motiveringen till det svenska priset står: ”Livsmedelsförsörjningen är inte bara grundläggande för vår överlevnad utan har också ett av de största avtrycken på vår globala miljö… Årets pristagare har inte bara lyckats peka på denna svårlösta paradox och grundläggande orättvisa utan genom drivkraft och handling skapat konkreta åtgärder som innebär verklig förändring ”.

Europa nästa

Nu satsar Arash Derambarsh på att övertyga fler om att matbutikernas icke hållbara hantering av livsmedel måste få ett slut. I den här omgången har han samlat ihop 1,5 miljoner underskrifter.

– Mitt nästa mål är Europa, säger han innan han slår sig ner för att äta en efterlängtad lunch innan han hastar vidare till sitt andra jobb, det som domare.

Läs mer: Miljöpris till vårdbolag för minskat matsvinn

 

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste