USA fajtas om nya klimatlagar

Energi IPCC-rapporten om klimatläget i världen kommer inte att påverka den amerikanska debatten i någon större utsträckning. Landets utsläppsregler för kraftverk är däremot ett hett samtalsämne.

USA fajtas om nya klimatlagar

Kraftverken står för hela 40 procent av USA:s koldioxidutsläpp och EPA, den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket har jobbat länge för att reglera utsläppen. Lagförslaget som gäller de nya kraftverken är en del i Obamas Climate Action Plan som både kritiserats och hyllats.

I fredags presenterade EPA:s generaldirektör Gina McCarthy lagförslaget i kongressen, eller det som motståndarna kallar för ”presidentens krig mot kolet” Nu kommer detta att stötas och blötas i ungefär ett år innan det kan träda i kraft. Efter det förra förslaget på regleringar som lades i april 2012 fick EPA mer än 2,5 miljoner kommentarer. Det nya förslaget ger kraftverksindustrin större flexibilitet och längre tid på sig för att klara de nya gränsvärderna.

Äldre kraftverk

Medan reglerna för de nya kraftverken behandlas av politikerna kommer EPA att jobba fram regler för de äldre, redan befintliga kraftverken, de riktigt stora utsläppsbovarna.

Staterna kommer att få stort inflytande över hur dessa ska se ut.

– Kostnaderna är avgörande. De med höga utsläppsnivåer är mindre intresserade av lagstiftningen än de som kommit långt på området, konstaterar Carol Browner på tankesmedjan Center for American Progress, CAP.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.