Tuffare krav för flyget

EU-parlamentets miljökommitté väljer den tuffa linjen när det gäller planerna på att ta in flyget i EUs system med utsläppsrätter. Kommittén röstade igår ja till förslaget att återinföra de hårdare krav som parlamentet antog i höstas, men som ministerrådet senare mildrade.

Medan ministerrådet ville inkludera flyget i utsläppshandeln från 2012, så röstade kommittén för ett gemensamt startdatum för alla flyg, både inom EU och mellan EU och övriga världen, redan 2011.

Kommittén antog också ett lägre tak för utsläppen. Medan både ministerrådet och kommissionen har föreslagit att utsläppsrätterna ska baseras på den historiska utsläppsmängden från luftfartsverksamhet under 2004–2006, så röstade kommittén för att nivån ska ligga på 90 procent av dessa utsläppsmängder.

Systemet med utsläppsrätter innebär att en fast procentandel av utsläppsrätterna kommer att fördelas gratis, utgående från ett riktmärke. Kommittén föreslår att 25 procent av utsläppsrätterna fördelas genom auktion från och med 2010, resten gratis. Ministerrådets förslag var 10 procent skulle fördelas genom auktion.

Flyg under FNs mandat, räddningsflygning samt polis, tull och militärflyg undantas från utsläppshandeln. Däremot vill man inte att statsflygningar ska undantas från systemet eftersom man anser att regeringar och statsöverhuvuden ska föregå med gott exempel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.