Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Topplista: Här är bolagen som är bäst på hållbarhet

Miljöarbete Svenska inköpare har fått säga sitt. 75 storföretag i Sverige har rankats efter sitt hållbarhetsarbete i studien Sustainable Brand Index B2B 2019.

Topplista: Här är bolagen som är bäst på hållbarhet
Lantmännen toppar listan. Foto: Adobe Stock

Lantmännen är bäst på hållbarhet. Det tycker svenska inköpare på små och medelstora företag i Sverige. Totalt har 75 bolag i tio branscher granskats.

Att ta ansvar från jord till bord har inte bara inneburit nöjda konsumenter för lantmännen, utan även företagskunder. Det är framför allt förmågan att ta ansvar för miljö- och klimatrelaterade frågor som utmärker Lantmännen, menar inköparna.

De tio bästa företagen

1.Lantmännen
2.Arla
3.E.ON
4.Vattenfall
5.AMF Pension
6.Orkla
7.Stena Recycling
8.Länsförsäkringar
9.DHL
10.Skånemejerier

– Lantmännen toppar tack vare att deras ganska enkla kommunikation kring jord till bord fungerar även på näringslivets beslutsfattare. De uppfattas helt enkelt driva agendan och ta ansvar i alla led. Detta borde vara en lärdom för många andra B2B-företag som ofta gör hållbarhetskommunikation alltför komplicerad, menar Erik Elvingsson Hedén, vd och grundare av Sustainable Brand Insight till Miljö & Utveckling.

Branscherna som raknats är avfallshantering, där bolget Stena Recycling toppar, likaså Handelsbanken inom banker, Preem inom drivmedel, E.ON inom energibranschen, Riksbyggen inom fastigheter, Lantmännen inom FMCG, Ericsson inom IT & tekning.

Inom Pension & försäkringsbranschen toppar AMF Pension, DHL inom transport och logistik, och Telenor inom telekommunikation.

Bankerna i botten

I botten av rankingen hamnar logistikföretaget Agility, fastighetsjätten Balder och IT-konsulten Tieto.

– Betygen är bra för framför allt företag i energi, FMCG och avfallshantering. Dessa aktörer har både lyckats nå ut och få upp kännedomen om vad de gör samtidigt som beslutsfattarna också är klart positiva till dem. Fastighetsföretag och bankerna är de branscher som anses vara sämst. Det är ett underbetyg av flera anledningar, inte minst eftersom både fastighetsbolagen och bankerna är många och stora samt med stor påverkan på samhället, säger Erik Elvingsson Hedén.

Fakta

Om Sustainable Brand Index B2B

Sustainable Brand Index B2B är Europas största oberoende varumärkesstudie om hållbarhet.

Den har genomförts sedan 2011 bland konsumenter och sedan 2017 på inköpsansvariga i svenskt näringsliv. I 2019 års studie har totalt 6000 varumärkesbedömningar gjorts av inköpsansvariga på företag i Sverige med 40-500 anställda.

Saknar policies för hållbara inköp

I studien har exekutivt inköpsansvariga på små och medelstora företag i Sverige intervjuats kring sin syn på inköp, leverantörer och hållbarhet i värdekedjan.

Rapporten visar då att 32 procent av de tillfrågade inte har några riktlinjer eller policies alls för hållbara inköp.

Hållbarhet inte avgörande

30 procent av de små och medelstora företagen i Sverige svarar att hållbarhet är en avgörande faktor vid inköp. 27 procent svarar att det är en av många relevanta faktorer och hela 40 procent säger att det inte är viktigt.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.