SIK, institutet för livsmedel och bioteknik, har på uppdrag av Göteborgs Hamn, undersökt vilken klimatpåverkan ett kilo tomater har beroende på odling och transportsätt. Studien visar att odlingssättet/jordbruket generellt sett spelar större roll för klimatpåverkan än transporterna i sig. Men den visar också på betydande skillnader mellan olika transportsätt.
Studien utgår från ett kilo tomater som odlas i Alicante och fraktas på olika sätt till Falköping. I studien finns också ett exempel med svenskodlade tomater.
Lägst utsläpp i studien har spanskodlade tomater som fraktas med tåg hela vägen från Alicante till Falköping. Näst lägst har tomater som fraktas med båt från Spanien till Sverige. På tredje plats kommer lastbilstransport hela vägen från Spanien till Falköping.
Mest utsläpp ger de växthusodlade svenskodlade tomaterna. Den största skillnaden mellan svensk och spansk tomatproduktion är att den svenska produktionen kräver uppvärmning under stora delar av året. Det är därför den har större klimatpåverkan än den spanska, även om man räknar med transporterna.
– Exemplet med de svenskodlade tomaterna baseras på den genomsnittliga energiåtgången för tomatodling i Sverige. Det mest klimatsmarta är att välja tomat efter säsong – spanska tomater under vinterhalvåret och svenska på sommaren, säger Gustaf Zettergren på SIK.