Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Staten räknar fel på intäkter från miljöskatter

Staten överskattar energi- och miljöskatter, konstaterar Riksrevisionen. Ändrat beteende gör att de minskar och det måste staten bli bättre på att ta hänsyn till tycker revisorerna.

Staten räknar fel på intäkter från miljöskatter
Mindre skatt från det här. Foto: Pixabay.

Sedan 1993 har statens inkomster från skatter på energi, miljö och trafik minskat i förhållande till bruttonationalprodukten. Det konstaterar Riksrevisionen i sin rapport Framtidens skatteintäkter och förändrad energianvändning.

Miljöskatterna kan ”därmed inte sägas ha gett stabila skatteintäkter” konstaterar revisionen. Eftersom de nämnda skatterna gav inkomster på100 miljarder kronor år 2019 är felräkningen betydande.

Bakgrunden är ändrat beteende som gör att skattebasen förändras. Beteendet ska fortsätta förändras dessutom. Skatternas syfte är ju att bidra till hållbar tillväxt som ska leda till mindre utsläpp och därmed mindre skatt.

Missvisande bild

Men i sina beräkningar fortsätter staten ändå att underskatta förändringens betydelse för inkomsten från skatter.

– Den alltför optimistiska synen på framtida intäkter från energi- och miljöskatter riskerar att ge en missvisande bild av de offentliga finanserna och utrymmet för framtida reformer, säger riksrevisor Helena Lindberg enligt ett pressmeddelande.

Halv procent fel

År 2024 kommer det att synas tydligt att skatteinkomsterna inte stämmer med beräkningarna, enligt revisorerna. Om inget görs kan felräkningen utgöra en halv procent av bruttonationalprodukten år 2050.

Riksrevisionen rekommenderar därför bättre metoder för att räkna på framtida skatteinkomster. Bland annat bör Energimyndigheten regelbundet ta fram ett huvudscenario för den framtida energianvändningen.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.