nr-logo

Hållbarhet i praktiken

SMHI
Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI. FOTO: SMHI

SMHI stärker sin forskning – får professor i klimatologi

SMHI stärker och utvecklar sin forskning genom att anställa fyra professorer, en för vart och ett av expertområdena meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi. Professuren i klimatologi är den första att tillsättas.

  • Annons 1

Nu tillträder Erik Kjellström tjänsten som professor i klimatologi vid SMHI. Med en professor i klimatologi stärker SMHI sin forskning, ökar fokus på internationella samarbeten och utvecklar forskningen inom regional klimatmodellering.

Huvudinriktningen för tjänsten är att fortsätta öka kunskapen om vad som styr klimatet, hur det varierar och hur det kan simuleras med avancerade klimatmodeller. 

Vill nå högre nivå

– Professorstillsättningen markerar SMHI:s höga vetenskapliga nivå inom klimatområdet. Erik Kjellström har hög vetenskaplig och pedagogisk kompetens. Han har också stor erfarenhet som vetenskaplig ledare, både nationellt och internationellt. Erik är en stark tillgång i vår fortsatta strategiska utveckling av den klimatforskning vi bedriver på SMHI, säger Rolf Brennerfelt, generaldirektör på SMHI.

Erik Kjellström har fram till tillträdet som professor varit docent och chef för forskningsenheten Rossby Centre vid SMHI som arbetar med klimatforskning och utveckling och tillämpning av klimatmodeller. Han är också adjungerad professor vid meteorologiska institutionen, Stockholms Universitet. Erik har en gedigen forskarbakgrund och har arbetat med forskning på SMHI sedan 2003. 

Öka samverkan mellan aktörer

– Att samhällets kunskap om klimatsystemet och klimatförändringen fortsätter att utvecklas är av stor vikt. Professuren ger oss en möjlighet att stärka SMHI:s bidrag till denna kunskap och att öka samarbetet med universitet och forskningsinstitut i Sverige och internationellt inom klimatområdet, säger Helén Andersson, chef för forskningsavdelningen på SMHI.

– Det ska bli stimulerande att få jobba vidare mer fokuserat med forskning om klimatet och hur det varierar, och särskilt kopplingen till extremväder. Det engagerar mig, och är viktigt inte minst för arbetet med klimatanpassning både nationellt och internationellt, säger Erik Kjellström. 

Läs mer: Nu skapas Sveriges första NollCO2-byggnad

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4