Målet med NollCO2-certifieringen är att ha ett nollutsläpp av koldioxid under byggnadens livslängd. Det ska uppnås genom att använda miljövänliga byggnadsmaterial, minska energiåtgången under byggprocessen samt effektivisera energianvändningen.
– De extremt hårda hållbarhetskraven gör det här till ett jättespännande projekt som ligger helt i linje med Sveriges mål om att bli fossilfritt 2045. Det är en utmaning att i ett pilotprojekt utveckla en ny certifiering samtidigt som det är inom ett hållbarhetsområde där vi har bred erfarenhet, säger John Lydholm, vd LINK arkitektur.
Utmaning med livsmedelsbutik
I en livsmedelsbutik är energianvändningen mycket hög. I gengäld finns möjlighet att återanvända spillvärme. Att även begränsa byggnadsvolymen och optimera utformningen jämnar ut materialåtgången och energianvändningen, vilket i sin tur minskar byggnadens CO2-påverkan.
Det här kräver anpassning av fasader, glasytor, isolering, solavskärmningar, energisystem och mycket mer. Samtidigt ska gestaltningen resultera in en byggnad med en egen intressant identitet.
Ännu i uppstartsfas
Arbetet befinner sig i en uppstartsfas med inriktning på att sätta strategier för att räkna och testa olika scenarier utifrån en standardbutik. Butiken planeras vara klar hösten 2020.