nr-logo

Hållbarhet i praktiken

NollCO2
Konceptskiss för Lidls nya klimatneutrala butik i Visby. FOTO: LINK arkitektur

Nu skapas Sveriges första NollCO2-byggnad

LINK arkitektur utvecklar tillsammans med Lidl ett helt nytt koncept för hållbara butiksbyggnader. Det ska resultera i Sveriges första NollCO2-byggnad, en butik i Visby på Gotland. Det blir också ett pilotprojekt för Sweden Green Building Councils nya certifiering NollCO2.

  • Annons 1

Målet med NollCO2-certifieringen är att ha ett nollutsläpp av koldioxid under byggnadens livslängd. Det ska uppnås genom att använda miljövänliga byggnadsmaterial, minska energiåtgången under byggprocessen samt effektivisera energianvändningen.

– De extremt hårda hållbarhetskraven gör det här till ett jättespännande projekt som ligger helt i linje med Sveriges mål om att bli fossilfritt 2045. Det är en utmaning att i ett pilotprojekt utveckla en ny certifiering samtidigt som det är inom ett hållbarhetsområde där vi har bred erfarenhet, säger John Lydholm, vd LINK arkitektur. 

Utmaning med livsmedelsbutik

I en livsmedelsbutik är energianvändningen mycket hög. I gengäld finns möjlighet att återanvända spillvärme. Att även begränsa byggnadsvolymen och optimera utformningen jämnar ut materialåtgången och energianvändningen, vilket i sin tur minskar byggnadens CO2-påverkan.

Det här kräver anpassning av fasader, glasytor, isolering, solavskärmningar, energisystem och mycket mer. Samtidigt ska gestaltningen resultera in en byggnad med en egen intressant identitet. 

Ännu i uppstartsfas

Arbetet befinner sig i en uppstartsfas med inriktning på att sätta strategier för att räkna och testa olika scenarier utifrån en standardbutik. Butiken planeras vara klar hösten 2020.

Läs mer: Svensk kampanj om återanvändning utsedd till världens bästa

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.