nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Via matsvinnsappar kan du köpa hämtmat som annars skulle ha slängts, till 40-70 procents rabatt. FOTO: ResQ

Ny trend i antågande: Matsvinnsappar

Nu kommer de på löpande band, apparna som ska se till att mat som ska slängas istället hamnar på middagsbordet. Två matsvinnsappar som nyligen belönats med fina priser är finska ResQ Club och danska Too Good To Go.

  • Annons 1

I förra veckan vann den finländska tjänsten ResQ pris för bästa mobila service 2016 på ett av Europas största startup-evenemang Slush. ResQ Club, som nyligen lanserats i Sverige, är en digital tjänst som kan användas via iOS, Android eller internet och gör det möjligt för konsumenter att köpa mat, som annars hade riskerats att slängas från restauranger, caféer och hotell, till 40–70 procents rabatt. I Sverige samarbetar ResQ bland annat med cafékedjan Barista och krögaren Pontus Frithiofs restauranger.

För bara några veckor sedan gick Nordiska rådets miljöpris till danska appen Too good to go som har en liknande affärsidé. Företaget startade i Danmark 2015 och finns idag i sex länder.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.