Regeringens Agenda 2030-arbete får kritik

Politik Oppositionen är kritisk till regeringens förslag till hur arbetet med Agenda 2030 ska fortsätta. Det framkom vid ett seminarium i Riksdagen igår.

Regeringens Agenda 2030-arbete får kritik
Riksdagen

Vid ett seminarium tisdagen 29 april redogjorde regeringen för sitt arbete med Agenda 2030-målen och presenterade sitt förslag till hur arbetet ska bedrivas framöver. Civilminister Ardalan Shekarabi var tydlig med att inga nya strukturer ska skapas för att hantera målen, utan att arbetet ska ske inom de befintliga strukturerna.

Beslutas innan sommarlovet

Regeringens förslag till politik för Agenda 2030 ska klubbas Riksdagen före sommaruppehållet, det vill säga före midsommar. Men oppositionen ifrågasätter värdet av förslaget, eftersom den arbetats fram av regeringspartierna utan samråd med oppositionen.

– Planen är planerad att antas innan sommaren, men kommer bara att hålla fram till valet, eftersom bara S och MP är bundna av den. Det finns på inget sätt en parlamentarisk förankring. Det är mycket jobb nedlagt, men bara en produkt för S och MP, och det är tråkigt, sade Sofia Arkelsten (M).

Centerpartiet instämde i kritiken, och menade att förslaget från regeringen skulle behöva förankras i fler utskott. Än så länge har bara utrikesutskottet tagit del av dokumenten.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.