Regeringen presenterar klimatskattepaket

I dag lägger regeringen fram ett klimatskattepaket, som en uppföljning till klimatmiljarden. Klimatskattepaketet omfattar, enligt regeringen, totalt omkring tre miljarder kronor i höjda skatter.

Under det senaste året har bilden blivit ännu tydligare, både hur klimatförändringarna ser ut och vad som behöver göras, konstaterar regeringen som anser att man har utformat klimatskattepaketet för effektivast möjliga klimatstyrning, så att det ska passa ihop med de europeiska styrinstrumenten samtidigt som det inte försämrar svenska företags konkurrenskraft.

Skattehöjningarna ska bland annat användas till att finansiera sänkt skatt på arbete.

I klimatskattepaketet ingår flera förslag i budgetpropositionen 2008:

* Regeringen föreslår i budgeten en höjning av koldioxidskatten med 6 öre per kilo koldioxidutsläpp. Förändringen av koldioxidskatten innebär en höjning av bensinpriset med 14 öre, eller 17 öre inklusive moms.

* Energiskatten på diesel höjs med 20 öre per liter.

* För att kompensera dem som saknar ett alternativ till bilen höjs reseavdraget med 50 öre till 18 kronor och 50 öre, motsvarande drygt skattehöjningen på drivmedel.

* Fordonsskatten på dieselbilar sänks med 284 kronor per bil och år, för att kompensera att skatten på diesel höjs. Det är miljömässigt riktigt att sänka den fasta kostnaden och höja den rörliga kostnaden för fossildrivna bilar, anser regeringen.

* Regeringen aviserar också att man senast den 1 januari 2009 kommer att ta bort det särskilda tullvillkoret för etanol.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.