Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Paris utses till världens klimatstad

Internationellt Paris är vinnare i Världsnaturfondens stadsutmaning, Earth Hour Capital 2016. Staden prisas för sina ambitiösa klimatåtgärder, sin långsiktiga vision och vilja att samarbeta och dela kunskap.

Paris utses till världens klimatstad
WWF

Totalt deltog 125 städer från 21 länder i årets globala stadsutmaning. Umeå var årets svenska klimatstad och en av de 18 finalisterna i den globala finalen. Umeå fick också ett särskilt omnämnande av juryn, som imponerades av omfattningen av genomförda klimatåtgärder; allt ifrån strategiska satsningar på sol, vind och alternativa bränslen till att utbilda och involvera medborgarna i omställningsarbetet.

Men störst intryck på den internationella juryn gjorde Paris, med innovativa åtgärder och ett framgångsrikt arbete för att föra samman både städer och stadsinvånare på vägen mot ökad hållbarhet.

I december i fjol var den franska huvudstaden värd för FN:s klimatmöte och Paris har skapat en modell för hållbar stadsutveckling som andra städer kan återanvända. Staden har även startat en centralt styrd ”klimatbyrå” som ska öka tillgången på miljöbilar och kollektivtrafik och utveckla omvandlingen av avfall till bränsle. Dessutom har rutiner skapats för att säkerställa att stadsutvecklingen både tar hänsyn till invånarnas behov och stadens hållbarhetsmål.

– Medan världen förbereder sig för att omsätta klimatavtalet i handling, föregår Paris med gott exempel. Staden har tagit klimatinitiativ som engagerar befolkningen och som visar vägen för många av världens växande storstäder. De är välförtjänta vinnare, säger Carina Borgström-Hansson, globalt ansvarig för Earth Hour City Challenge på Världsnaturfonden, WWF.

Stadsutmaningen, Earth Hour City Challenge, startades av WWF 2010 för att uppmuntra städer att bli förebilder inom hållbar stadsutveckling. Deltagarna rapporterar in klimatdata – utsläpp, åtaganden och åtgärder till en global plattform.

Tidigare globala vinnare har varit städer som Seoul, Vancouver och Kapstaden.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.