Okunskap största problemet i ISO-arbetet

Många företag som ska ISO 14001-certifiera sig stöter på problem under resans gång. Ann-Louise Lindhquist, revisor på LRQA Integria AB berättar mer om vilka fallgroparna är och hur de kan undvikas.

Att miljöcertifiera sig enligt ISO 14001 fodrar en hel del arbete och det finns många moment där något kan gå fel. Vissa misstag är vanligare än andra.

Ett vanligt misstag är att miljöutredningen är för begränsad, enligt Ann-Louise Lindhquist. Hon menar att många tänker på praktiska och ekonomiska problem redan i utredningsfasen, men enligt henne gäller det att gräva upp allt från början, både stort och smått.

– Först när man gjort miljöutredningen är det dags att komma till sans och tänka på praktiska saker som vad ekonomin och tekniken klarar av, konstaterar hon.

Ingen röd tråd

Ett annat vanligt problem är att miljöledningssystemet inte har någon röd tråd. Policyn hänger inte ihop med mer detaljerade mål och vise versa. Men för att ett miljöledningssystem ska fungera måste övergripande mål såväl som handlingsplaner streta åt samma håll.

– I de allra flesta fall beror problemen på kunskapsbrist. Företagen hoppar på tåget och tror att de ska klara av att införa miljöledningssystemet utan att ha läst på, men man måste ha kött på benen innan man kastar sig över arbetet, säger Ann-Louise Lindhquist.

Det är exempelvis mycket vanligt att kunskapen är begränsad hos dem som ska genomföra den interna revisionen. På många företag får kvalitetschefen rollen som miljöansvarig, utan att ha någon utbredd kunskap om just miljö och miljörevision. För att klara sina nya arbetsuppgifter måste kvalitetschefen får relevant utbildning.

Satsa på utbildning

– Generellt bör man tänka framåt och fundera på vilken kompetens som kommer att behövas i företaget och sedan satsa på att utbilda och förkovra sina anställda så att de klarar av sina nya uppgifter, säger Ann-Louise Lindhquist.

Miljöansvarig kanske behöver lära sig en sak, ledningen en annan och alla företagets anställda behöver få allmän kunskap om hur miljöledningssystemet ska fungera.

Att lagefterlevnaden inte heller är den bästa är ett annat problem som Ann-Louise Lindhquist ofta stött på. Hon tror att bristande kunskap sätter käppar i hjulet även här. Företagen har helt enkelt inte haft förmågan att identifiera vilka lagar och krav som berör dem och hänger inte heller med i de lagförändringar som sker. Många löser problemet genom att köpa in tjänster utifrån, som att exempelvis abonnera på lagförändringar. Men för att kunna få hjälp med bevakningen måste man först ha identifierat vad som ska bevakas.

Lätt att åtgärda

Hon tror att vanliga problem lätt skulle kunna åtgärdas om företagen, genom information och utbildning skaffade sig rätt förutsättningar från början. Införandet av miljöledningssystemet skulle bli effektivare om de slapp göra om samma sak flera gånger.

–Genom att tänka framåt, skaffa sig rätt förutsättningar och arbeta lugnt och metodiskt skulle miljöledningsarbetet gå snabbare framåt, konstaterar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.