nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Emojis lobbar för udda frukter

Stora mängder av frukt och grönt når inte butikerna för att de har udda färg, fel storlek eller annorlunda form. Nu har amerikanska organisationen Hungry Harvest tagit fram udda grönsaker som emojis för att minska matsvinnet.

emojis
  • Annons 1

Organisationens emojis kan laddas ned av appleanvändare via appstore och just nu bearbetar de Google, Unicode och Apple för att  även de ska ta fram emojis av udda grönsaker och sprida dem.

Hungry Harvests syfte är att göra konsumenter mer bekväma med frukt och grönt med udda utseende för att på så sätt sätta stopp för onödigt matsvinn, skriver nättidningen Think Progress.

Idag blir de frukter och grönsaker som inte följer rätt mall biogas, kompost, djurfoder eller hamnar på tippen.

Enligt stickprovsundersökningar som Konsumentföreningen i Stockholm genomförde under förra året, är inne för udda grönsaker även i Sverige. I princip alla 345 tillfrågade i deras undersökning kan tänka sig att köpa frukt och grönt med udda form och färg.

– Det är hög tid att testa fula frukter i Sverige. Vår undersökning ger en hint om att gemene man förstår hur tokigt det är att rata grönsaker bara för att de har annorlunda färg eller form, sade Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, Kfs, i samband med att undersökningen lanserades.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.