MP: Ett stort hyckleri

Vårbudgeten Miljöpartiet riktar stark kritik mot regeringens besked om att avskaffa kompetenslyftet för klimatomställningen. Språkröret Per Bolund beskriver regeringens klimatpolitik som ett ”hyckleri” och ”ett svart hål”.

MP: Ett stort hyckleri
Per Bolund (MP).

Regeringens vårbudget kan komma att gå till historien som det stora hyckleriet. Det säger Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi på Miljöpartiets presskonferens strax efter att regeringen lämnat sin vårändringsbudget.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Samtidigt som man under hela valrörelsen lovade effektiv klimatpolitik så ökar man nu utsläppen, säger hon.

Hon får medhåll med partiets andra språkrör, den före detta miljöministern Per Bolund som menar att hyckleriet blir extra tydligt då vi nu haft en vår där varningarna har duggat tätt.

– Den samlade klimatforskningen i världen pekar på att vi är i ett helt akut läge och kräver att alla regeringar gör mer. Klimatpolitiska rådet, regeringens eget råd, sågar klimatpolitiken vid fotknölarna. Den säger att vi för första gången på decennier har en regering som medvetet ökar utsläppen. Nu kommer också varningar runt om ifrån hela landet om hur miljöarbetet skärs ned och det är allvarligt.

”Ett svart hål”

Per Bolund beskriver regeringens klimatpolitik som ett svart hål.

– Det försvinner in satsningar, men det kommer inte ut något i andra ändan. Det här är inget sjabbel. Det är inget misslyckande. Det är ett medvetet sabotage som regeringen håller på med. Det är orkestrerat av Sverigedemokraterna, men tyvärr spelar regeringspartierna med.

Per Bolund är kritisk till att det han menar vara en svag miljöpolitik sker vid sidan av att industrin och näringslivet vill satsa på miljöområdet.

– Industrin vill satsa, har stora ambitioner och säger att den vill satsa men att industrin hämmas av kompetensbrist. Och vad gör regeringen? Jo man tar bort den gröna kompetenssatsningen som just skulle bidra till att industrin får den arbetskraft den behöver.

Också Per Bolund använder ordet hyckleri för att beskriva den svenska miljöpolitiken.

– När regeringen lovade effektiv miljöpolitik i miljörörelsen så vet vi nu vad det innebar. Det innebar noll miljöpolitik.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.