Modell för hållbart samarbete testad

Forskning Med hjälp av ett antal frågor förbättrades samarbetet mellan kommuntjänstemän och forskare i ett hållbarhetsprojekt. Det visar en studie från Lunds universitet.

Modell för hållbart samarbete testad

Med hjälp av ett antal frågor förbättrades samarbetet mellan kommuntjänstemän och forskare i ett hållbarhetsprojekt. Det visar en studie utförd av Ebba Brink, Lunds universitet.

Frågorna är framtagna av tyska forskare, och ska besvaras både före och under projektet. Enligt Ebba Brink, som arbetar som forskare på Centre for Sustainability Studies, fanns det fördelar med att använda de tyska frågeställningarna.

– Med hjälp av modellen kunde vi justera vårt arbetssätt och därmed förbättra samarbetet. Vi bjöd in kommunrepresentanterna i det vetenskapliga arbetet, samtidigt som vi fick en bättre förståelse för hur man jobbar med miljöfrågor i en kommunal organisation, säger hon.

Modellen ska bland annat se till att det aktuella hållbarhetsproblemet blir tydligt definierat och att resultatet blir användbart för både samhället och forskarna.

Det projekt som fungerade som fallstudie var ett samarbete kring ekosystemtjänster mellan sju skånska kommuner och fyra universitet.

Studien heter On the road to ‘research municipalities’: analysing transdisciplinarity in municipal ecosystem services and adaptation planning.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.