Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår

Juridik & Politik Miljöpartiets språkrör Per Bolund lämnar sin post. Han kommer även att lämna sin riksdagsplats senare i höst.
"Jag kommer alltid fortsätta vara en stolt miljöpartist" skriver han i ett brev till partiets medlemmar.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår
Miljöpartiets språkrör Per Bolund avgår. Foto: Pressbild/ Fredrik Hjerling

Per Bolund valdes till Miljöpartiets språkrör våren 2019. Han efterträdde då Gustav Fridolin och tog plats vid Isabella Lövins sida. Efter drygt fyra år väljer han nu att tacka för sig.

Det meddelar han i en längre intervju i Dagens Nyheter och i ett öppet brev till partiets medlemmar.

”Jag kommer alltid fortsätta vara en stolt miljöpartist. I över 20 år har jag ägnat min tid åt att arbeta för miljön, för klimatet och för rättvisan. Ingenting har kunnat vara mer meningsfullt för mig än att varje dag få kämpa tillsammans med er alla för att skapa en bättre framtid för våra barn och barnbarn” skriver han.

Miljöpartiet har länge haft det kämpigt med opinionssiffror och valresultat, och har i flera omgångar legat på gränsen till riksdagsspärren. Trots att klimatfrågan seglat upp på agendan har Miljöpartiet inte lyckats locka väljarna, vilket Per Bolund är självkritisk till.

– Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som har det tufft också får en chans att vara med. Där tycker jag att vi borde ha gjort mer för att se till så att alla kände att man var med på tåget, säger han till DN.

Vad Per Bolund kommer att göra efter kongressen i höst är oklart.

– Jag har inga planer och kommer fortsätta ge allt under hösten fram till kongressen. Jag kommer helt koncentrera mig på språkrörskapet och politiken sen så blir det en spännande tid att se vad man kan hitta på istället, säger Per Bolund till DN.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.