
Almedalsveckan i Visby är en bra temperaturmätare för vad som kommer att lyftas i samhällsdebatten under hösten. Här samlas de flesta som har åsikter att sprida – politiker, debattörer, företag, ideella organisationer. Budskapen är förstås många, men under de senaste åren har hållbarhet varit ett av de hetare ämnena.
Livsmedel
En högaktuell fråga under årets Almedalsvecka var framtidens livsmedelsproduktion. Diskussionerna handlade om allt från vad vi kommer att äta i framtiden till hur maten kan produceras hållbart. Idag står utsläppen från mat och jordbruk för ungefär 25 procent av de totala utsläppen av växthusgaser.
Under det senaste ett och ett halvt året har också Kungliga Ingenjörs- vetenskapsakademien, IVA, samlat en rad aktörer från branschen för att borra i området. I somras presenterade de fem konkreta mål för hur svensk livsmedelsproduktion bör förändras. Ett av dem är att livsmedelskedjan ska vara helt fossiloberoende till 2030.
Under hösten kommer regeringen att presentera den livsmedelsstrategi som de har arbetat med sedan förra våren, den första i sitt slag. Hållbara livsmedel är definitivt något som vi kommer att få höra mer om under hösten.
Energi
Energi är en annan het fråga. I början av sommaren lämnade Energikommissionen sitt förslag på hur Sveriges energiproduktion ska se ut i framtiden. Målet är 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Nu ska förslaget konkretiseras genom en rad olika styrmedel och förslag. Hur dessa ska se ut kommer förstås att vara föremål för många diskussioner.
Vatten
Jag gissar att de flesta har hört talas om mikroplaster vid det här laget? Det är små plastpartiklar som skadar både organismer och ekosystem. De största källorna är bildäck, målarfärg, vägbeläggningar, skor och kläder.
Innan sommaren meddelade Nordiska Rådets hållbarhetsutskott att de anser det vara ren galenskap att tillsätta mikroplast i kosmetik och Kemikalieinspektionen har kommit till samma slutsats och föreslår ett förbud.
Utsläpp till vatten av mikroplaster, läkemedel och högfluorerade ämnen, pfas är tillsammans med vattenbrist definitivt en av höstens viktiga frågor.
Transport
Den 20 juli offentliggjorde EU en strategi för hur utsläppen ska minska inom transportsektorn. EU kommer att presentera ett flertal förslag på området under de kommande åren. Bland annat en översyn av utsläppsnormer för personbilar och lätta lastbilar. När Miljömålsberedningen presenterade sitt förslag på ny klimat- och luftpolitik i juni var ett av deras förslag att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent fram till år 2030, jämfört med 2010.
Mest sannolikt kan vi förvänta oss en rad nya styrmedel på transportsidan.
Återbruk
Strax efter nyår kommer en utredning om vad som krävs för att återanvändningen av produkter ska öka i Sverige. Regeringen har just nu flera utredningar i gång som berör en cirkulär ekonomi och hur svensk lag ska formas för att driva mot ökad resurseffektivitet.
Alla de här frågorna kommer vi förstås att beröra i tidskriften Miljö & Utveckling. Där får du fördjupningen och den bredare analysen.