Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Regler för spårbarhet av fisk försenas

Juridik & Politik Den 1 januari 2017 skulle nya regler om spårbarhet av fisk och andra livsmedel som fångas i havet ha trätt i kraft. Nu försenas detta i minst tre månader.

Regler för spårbarhet av fisk försenas
Kasper Holgers/Havs- och vattenmyndigheten

De nya reglerna grundar sig i EU:s kontrollförordning, där man nu infört krav på spårbarhet och märkning av alla fiskeri- och vattenbruksprodukter som fångas och odlats i havet inom EU och som kan användas som livsmedel.

Men förordningen ger utrymme för tolkningar och nu vill Havs- och vattenmyndigheten, HaV, att deras förslag till föreskrifter prövas av EU-kommissionen.

– För att inte riskera att föreskrifterna ogiltigförklaras i ett senare skede så väljer vi att anmäla förslaget till EU-kommissionen, säger Åsa Häggström, verksjurist på HaV.

Enligt HaV:s ursprungliga tidplan så skulle de cirka 300 företagen som omfattas av kraven börja använda systemet senast den 1 januari 2017. De skulle ha ansökt om att vara registrerade senast den 31 oktober 2016.

– Senareläggningen medför att införandet i Sverige förskjuts med drygt tre månader. Sista datum för ansökan om registrering ändras därför preliminärt till 1 mars 2017, och tidpunkten för när rapporteringen ska börja blir preliminärt 1 maj 2017, säger Anders Bogelius, verksamhetsutvecklare på HaV.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.