nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Forskare har hittat föroreningar i människohjärnor från Mexico City, en av världens mest förorenade städer. FOTO: Wikimedia

Luftföroreningar kan orsaka Alzheimer

Partiklar från avgaser, kraftverk och jordbruk kan ligga bakom demenssjukdomen Alzheimer, enligt en ny internationell studie.

  • Annons 1

Forskare har länge hävdat att partiklar är skadliga för hälsan och överexponering kan leda till såväl cancer som luftvägssjukdomar och hjärtattacker. Världshälsoorganisationen,WHO, uppskattar att det innebär sju miljoner dödsfall varje år i världen.

Farliga partiklar

Nu har Barbara Maher vid universitetet i Lancaster i Storbritannien och hennes forskarlag kommit fram till att partiklar kan avsättas i hjärnan. Studien, som har publicerats i ”Proceedings of the National Academy of Sciences journal”, konstaterar att inandning av stora mängder av farliga partiklar därför kan leda till Alzheimers, en sjukdom som normalt drabbar personer över 65 år.

Forskargruppen, som består av experter från Storbritannien, Mexiko och USA, har analyserat hjärnsubstans från 37 personer med så kallade neurodegenerativa sjukdomar, från storstäderna Manchester och Mexico City. Alla hade utsatts för stora mängder föroreningar genom att bo och arbeta i städerna, skriver nätsajten Euractiv.com.

Skadar proteiner och DNA

I samtliga prover, inte bara de med demens, hittades järnoxidpartiklar som är kända för att attackera och skada lipider, proteiner och DNA.

Forskarna tillade att Alzheimers normalt sett endast är ärftligt i 5 procent av fallen och de betonade att miljöfaktorer är mer angelägna som utlösande och påskyndande faktorer.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.

  • Annonskod Huvudspalten 4