Lars Brånn ska utveckla ett robust samhälle

KARRIÄR Lars Brånn ska affärsutveckla området resiliens, alltså samhällets förmåga att hantera förändringar, på Ramboll. Han har direkt erfarenhet av vilka påfrestningar klimatförändringarna kan leda till, bland annat från bränderna i Västmanland 2018.

När Lars Brånn tillträder sin tjänst som Market Director Resilience (marknadsdirektör resiliens) hos Ramboll tar han med sig erfarenhet från de stora bränderna, bland annat i Västmanland sommaren 2018. Tillträdet skedde 7 oktober och han vet redan från start en del om hur den nya arbetsgivaren kan hjälpa till med att utrusta samhället inför såväl klimatförändringar som terrordåd.

–I Göteborg har företaget hjälpt staden att hantera av de stora regnen med gröna och blå ytor för avrinning, bland annat. Och efter bombdådet i Linköping, så hjälpte Ramboll fastighetsägare att värdera om det var säkert att gå in i byggnader som drabbats, berättar han för Miljö & Utveckling.

Kunskap om kaos

Från sin tidigare tjänst som försvarsdirektör i Västmanland, vet han bland annat vad som kan hända vid kaos. Han samordnade bekämpningen av de stora bränderna i trakten kring Sala under sommaren 2018. Dessutom deltog han  vid bekämpningen av de stora bränderna i Ljusdal. Genom det har Lars Bränn bland annat lärt sig att hantera kaos.

– När de stora bränderna i Ljusdal och Älvdalen utbrutit var det i början kaotiskt med kartunderlaget. De som deltog i insatsen hade svårt att hitta helt enkelt.

Nu vet han också hur krisberedskapen i samhället fungerar, vilka regler som gäller och vad politiker prioriterar.

– Det viktiga vid samhällsstörningar, det kan vara bränder, översvämningar eller låga grundvattennivåer, är att samhällsviktiga verksamheten fungerar.

Han lägger till:

– Jag vet också vilka krav som invånarna ställer inför klimatförändring och annan oro i världen.

Alternativ till adrenalinkick

Nu ska hans erfarenhet och kunskaper användas i en lugnare miljö.

– Jag kommer nog att sakna adrenalinkicken, säger han.

Men på Ramboll finns annat att se fram emot. Han nämner bland annat människorna som arbetar där.

– Här finns många ingenjörer och analytiker som är jätteduktiga. Och de vill bidra till ett bättre samhälle och ha ett högre syfte med sitt arbete och därför är intresset stor nu när vi satsar på robusthet för ett tryggare samhälle, säger Lars Brånn.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.