Kakaokritik mot Starbucks – ”Vi har fortfarande ingen aning”

Hållbarhet Starbucks säger att de köper in kakao på ett ansvarsfullt sätt, men ger ingen information om inkomster till bönderna eller hur de tar itu med barnarbete och avskogning kopplat till kakaoproduktion. Nu pressas kaffekedjan att vara mer transparenta i sin redovisning.

Kakaokritik mot Starbucks – ”Vi har fortfarande ingen aning”
Foto: Adobe Stock.

En stor del av den kakao som Starbucks använder i sina chokladprodukter kommer från Västafrika, en region som är kopplat till sociala och miljömässiga problem när det kommer till barnarbete och förstörelsen av tropiska skogar.

I Starbucks senaste hållbarhetsrapport, som går på djupet om verksamhetens miljömässiga och sociala påverkan, står det att kaffekedjan köper in kakao på ett ansvarsfullt sätt och att inköpen är ”byggda på en grund av spårbarhet”.

Men i rapporten finns det endast knapphändig information om hur Starbucks säkerställer att kakaobönderna får skälig lön, att barnarbete inte förekommer och att kakaoproduktionen inte bidrar till avskogning.

I en gemensam kampanj pressar nu organisationerna Be Slavery Free, Freedom United, Green America och Mighty Earth Starbucks att tillhandahålla detaljerad information om framsteg i arbetet att nå en hållbar kakaoproduktion.

– Vi har varit i kontakt med Starbucks i över ett år men har fortfarande ingen aning om hur världens största kaffekedja köper kakao för sina chokladprodukter, inklusive strössel för cappuccino. Starbucks kunder förtjänar att kunna ha fullt förtroende för att chokladdryckerna och snacks de köper från företagets butiker inte är spetsade med avskogning och barnarbete, säger Dr Julian Oram, senior director på Mighty Earth i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.