EU planerar marknadssystem för att skydda naturen
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen presenterade förra fredagen ett förslag om att skapa ett marknadssystem för ”naturkrediter”, som ska göra det lönsamt att skydda och bevara naturen. Systemet föreslås likna EU:s nuvarande handelssystem med utsläppsrätter och belöna aktörer som arbetar för att bevara miljön. Förslaget kommer efter kritik från jordbrukare som drabbats av nya klimat- och miljöregler. Ursula Von der Leyen betonar att detta nya system kan stödja bönder och andra aktörer genom att kompensera deras insatser för hållbarhet. Pilotprojekt är under utveckling i samarbete med EU medlemsstater.
Långsam utveckling för jämställdhet i EU
Trots framsteg de senaste årtiondena är skillnaderna mellan kvinnor och män på arbetsmarknaden i EU fortfarande påtagliga. Kvinnors sysselsättningsgrad är generellt sett lägre än mäns, och många kvinnor arbetar deltid, vilket påverkar deras ekonomiska situation negativt. Stora skillnader kvarstår också mellan olika EU-länder, där Finland sticker ut med nästan jämställda nivåer, medan Grekland och Italien har störst klyftor. Tillgång till barnomsorg och föräldraledighet spelar en viktig roll för jämställdheten, men obetalt hemarbete bidrar fortfarande till lönegapet. Statistiken kommer från Eurostat, som bygger på Labour Force Survey (LFS), och från European Institute for Gender Equality (EIGE).
Kommissionen begränsar användningen av PFHxA-kemikalier
EU-kommissionen har infört nya åtgärder under Reach-förordningen för att begränsa användningen av PFHxA, en undergrupp av PFAS-kemikalier, som är extremt långlivade och sprider sig lätt i vatten. Restriktionen gäller produkter som konsumenttextilier, livsmedelsförpackningar och kosmetika, där riskerna inte kontrolleras tillräckligt och där säkra alternativ finns tillgängliga. Åtgärden syftar till att minska PFAS-utsläpp, eftersom PFHxA ofta används som ersättning för den redan förbjudna PFOA. Begränsningarna träder i kraft efter övergångsperioder på upp till fem år beroende på användningsområde.
Mobilitetsvecka avslutad
EU:s mobilitetsvecka avslutas idag efter en vecka fylld av initiativ för att främja hållbara transportlösningar i städer. Över 1 950 städer i mer än 40 länder deltog i årets kampanj, som fokuserade på offentliga rummet och dess betydelse för medborgarna. Veckan avslutades med den populära bilfria dagen, som uppmuntrar invånare att välja hållbara färdsätt som gång, cykel och kollektivtrafik. EU-kommissionen hoppas att mobilitetsveckan ska inspirera fler att bidra till att minska utsläppen från transporter och skapa mer hållbara städer.
Förhandlingar om avskogningsdirektivet möter kritik
Vid ett möte i Bryssel om EU:s kommande avskogningsregler med Malaysia och Indonesien förhindrades representanter från ursprungsbefolkningar att delta i diskussionerna. Kritiker menar att Malaysias lagar för att skydda ursprungsbefolkningarnas rättigheter är bristfälliga och att landets skogsdata är opålitlig. Dessutom ifrågasätts landets certifieringssystem för hållbart skogsbruk.
EU-projekt för att hitta lösningar på klimatanpassning
Länsstyrelsen Kronoberg deltar nu i EU-projektet DECA, som syftar till att utveckla nya lösningar för klimatanpassning. Projektet samlar åtta europeiska partner och fokuserar på att utbyta kunskap om finansieringsmodeller och effektivisering av klimatanpassningsplaner. Klimatrelaterade skador kostar EU miljarder varje år, vilket gör offentliga investeringar nödvändiga. DECA-projektet, som startade 2024 och pågår fram till 2028, är medfinansierat av EU och har en total budget på över 1,6 miljoner euro.
EU röstar om permanenta Kina-tullar på elbilar i september
Den 25 september ska EU rösta om att införa permanenta importtullar på Kina-tillverkade elbilar, efter att temporära tullar infördes i juli 2024. Dessa tullar infördes efter en utredning som visade att kinesiska biltillverkare gynnas oproportionerligt av statliga subventioner. De permanenta tullarna är tänkta att gälla i fem år och kan innebära något lägre avgifter än dagens nivåer. EU försöker undvika ett handelskrig med Kina, men förhandlingarna har hittills inte lett till några lösningar. Flera medlemsländer, inklusive Spanien, är kritiska till tullarna.
publicerad 20 september 2024