Innovatör inom förnybart bränsle vinner pris

Biobränsle Han har utvecklat en teknik som är ett viktigt steg i kedjan för att omvandla råtallolja, en restprodukt från skogsindustrin, till bland annat förnybar diesel och bensin.

Innovatör inom förnybart bränsle vinner pris

Karin Medin, ordförande i Svebio och Cecilia Häckner, Jan Häckners dotter, överlämnade i dag Jan Häckners bioenergistipendium till Lars Stigsson innovatör och grundare av SunPine i Piteå.

Lars Stigsson grundade företaget SunPine för drygt tio år sedan. Företaget använder råtallolja från skogsindustrin för att producera bioolja, terpentin, harts och råtalldiesel.

Sunpine producerar i dag cirka 100 000 kubikmeter råtalldiesel per år. Preem använder råtalldiesel som råvara i sitt raffinaderi för att producera förnybar diesel och bensin. 

Läs mer: Pengabrist stoppar tillverkningsföretag från att satsa grönt

Tekniken som Lars Stigsson utvecklat bygger på ett viktigt steg i kedjan för att omvandla råtallolja, en restprodukt från skogsindustrin, till bland annat förnybar diesel och bensin. Han har medverkat till att tekniken kommersialiserats och i dag bidrar till att ersätta fossil diesel och därigenom minskar utsläppen av fossila koldioxidutsläpp med 250 000 ton per år.

Lars Stigsson äger idag en del i SunPine via sitt företag Kiram. Huvudägare är Preem, Sveaskog, Södra och Lawter. SunPine har nyligen beslutat att investera 250 miljoner kronor för att öka produktionen av råtalldiesel i Piteå med 50 procent till 2020.

Läs mer: Finalisterna till Årets klimatstad 2018 utsedda

– Jag är rörd och känner stolthet över att ha fått Jan Häckners bioenergipris. Det har varit en spännande resa med Sunpine. För tio år sen var omsättningen 100 000 kronor och i dag omsätter vi 1,5 miljarder kronor och har en god lönsamhet, säger Lars Stigsson.

Fakta

Jan Häckners bioenergistipendium

Stipendiet består av 10 000 kronor och delas varje år ut till en person som genom forskning, innovation eller företagsutveckling gjort en betydelsefull insats för att främja ökad bioenergianvändning på ett miljövänligt sätt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.